Måla fasad – fem smarta tips

Spela upp film

Det finns flera saker gör det lättare att lyckas när du målar fasad. Här har vi samlat fem smarta tips som gör skillnad.

 1. Undvik att måla i direkt solljus

  Man använder platinum lång vinkelpensel för att måla fasad och husvägg

  Du bör aldrig måla på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar för snabbt, hinner inte fästa ordentligt och skyddar därmed inte fasaden som den ska. Att undvika varma väggar är särskilt viktigt om du grundar med oljefärg. Grundfärgen måste hinna tränga in i träet innan den torkar.

 2. Rätt verktyg gör jobbet smidigare

  Du behöver minst två penslar: en bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa den stup i ett, och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. Till rödfärg behöver du en speciell rödfärgspensel.

  Läs mer om hur du målar med rödfärg här: Måla rödfärg – så gör du, steg för steg.

  Tips!

  Välj bredd på penseln efter panelens bredd. Om penseln täcker hela panelens bredd så blir jobbet enklare och snabbare.
  Platinum fasadpensel på förlängningsskaft som målar fasad

  Förlängningsskaft för bättre räckvidd och arbetsställning är en bra produkt som underlättar arbetet.

 3. Skrapa och rengör fasaden innan du målar

  Skrapning av fasad med skrapa inför husmålning

  Fasaden måste vara ren, torr och fast när du målar. Fukt och smuts får färgen att spricka och flagna. Läs mer om hur du skrapar och rengör fasaden här: Tvätta och skrapa fasad – så gör du, steg för steg.

 4. Trären fasad behöver grundoljas

  Grundmåla ändträ med spackel och lackpensel

  Om du skrapat fasaden helt trären under förarbetet behöver den impregneras med grundolja. Håll en spackel under penseln när du målar ändträet, för att skydda husgrunden mot stänk.

 5. Värm färgen innan du skrapar

  Olje- och akrylfärg är enklare att skrapa borst om du först värmer den med en IR-lampa. IR-lampor finns att hyra i färghandeln. Ha alltid en brandsläckare till hands – papp och spån i isoleringen kan börja brinna om värmen blir för hög. Undvik att värma latexfärg, eftersom den blir klibbig och svårare att skrapa bort.

  Vill du få ett perfekt resultat och en fasad som håller så länge som möjligt? Se vår instruktionsfilm om fasadmålning: Måla hus – så gör du, steg för steg.