Tvätta och skrapa fasad – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Är det dags att måla om fasaden? Slarva då inte med förarbetet, om du vill ha ett resultat som ser snyggt ut och håller så länge som möjligt. Följ den här steg-för-steg-guiden, så får du veta hur du tvättar fasaden ren från mögel och alger, skrapar bort gammal färg och skapar de bästa förutsättningarna för en lyckad målning.

Svårighetsgrad
Lätt

Steg för steg

 1. 1
  Tvätta
 2. 2
  Skrapa
 3. 3
  Slipa
 1. 1

  Tvätta

  Innan du börjar tvätta din fasad bör du skydda växter, intilliggande ytor och andra föremål som är känsliga för kemikalier. Då kan du arbeta effektivare med tvätten utan att behöva oroa dig för stänk och spill.

  Har alger eller mögel börjat växa på huset? Då behöver du använda en alg- och mögeltvätt som du applicerar på fasaden enligt anvisningarna. Om väggarna är fria från angrepp kan du börja med att tvätta väggen med tvättborste och fasadtvätt utspädd med vatten (läs på förpackningen hur du ska göra).

  Använd gärna vår smarta tvättborste när du tvättar huset, så blir det lättare att borsta bort även tuffa fläckar och missfärgningar. Fäst tvättborsten på ett förlängningsskaft så blir arbetet ännu smidigare och mer ergonomiskt – och du får framför allt bättre räckvidd. Avsluta tvätten genom att spola av fasaden med vatten.

  Tvätta fasad med Anzas tvättborste innan målning av hus
 2. 2

  Skrapa

  Efter tvätten är nästa steg att skrapa bort gammal, löst sittande färg från fasaden. Även i det här steget är det bra att täcka känsliga ytor, föremål i närheten men även marken.

  Vill du veta hur mycket och hur stora ytor du behöver skrapa innan du sätter igång? Då kan du skära rutor med en kniv på några ställen på väggen. Där färgen lossnar ska du skrapa bort den.

  Det finns flera typer av skrapor till träfasader. Här kan du jämföra dem och välja de som passar bäst för ditt hus: Verktyg för att skrapa fasad.

  Se till att du skrapar bort färgen med jämna drag, då håller sig skrapan vass längre och det blir mindre risk att du råkar dra loss flisor från träet. Använd gärna förlängningsskaft även till skrapan, så kommer du åt lös färg längre upp på väggen utan att behöva klättra på en stege.

  Obs! Om du upptäcker murket virke när du skrapar ska du byta ut de angripna brädorna innan du börjar måla. Se även till att rugga upp och jämna ut den gamla färgen som fortfarande sitter kvar med hjälp av en stålborste.

  Tänk på att åtgärda eventuella rostiga spikar om du ska måla om huset i en ljus färg, annars kan de missfärga fasaden senare. Slipa och måla spikarna med rostskyddsfärg.

  När du väl har skrapat alla ytor noggrant, och kollat över helheten en extra gång, tvättar du av hela fasaden och låter träpanelen torka ordentligt innan du börjar måla.

  Tips!

  Om du upptäcker spikar som sticker upp från panelen när du skrapar kan du enkelt slå i dem med hammarhuvudet på den här skrapan.
  Skrapa med hammarhuvud som används för att skrapa fasad eller fönster
  Skrapning av fasad med skrapa inför husmålning
 3. 3

  Slipa

  När du har tvättat och skrapat fasaden avslutar du förarbetet genom att slipa bort eventuella flisor i träpanelen med slippapper. Se även till att fylla i eventuella springor, skruvhål och ojämnheter med latexfog – annars kan fukt tränga in och göra träet murket.

  Så där ja! Om du följt alla steg och råd har du nu troligtvis skapat de bästa förutsättningarna för en lyckad målning av din fasad. När du är redo att greppa penseln rekommenderar vi vår guide Måla hus – så gör du, steg för steg.

  Tätar springor och sprickor i träet inför måla husfasad
  Slipning av fasad med sandpapper inför husmålning