Tvätta och skrapa fasad – så gör du, steg för steg

Är det dags att måla fasad? Se då till att skapa perfekta förutsättningar innan du målar. Denna guide hjälper dig med att tvätta och skrapa bort färg på din fasad med bästa resultat i tre enkla steg.

Svårighetsgrad
Lätt

Steg för steg

 1. 1
  Tvätta
 2. 2
  Skrapa
 3. 3
  Slipa och fyll i
 1. 1

  Tvätta

  Innan du sätter igång bör du börja med att täcka över växter och andra föremål som är känsliga för kemikalier. Därefter är det dags att börja tvätta fasad!

  Börja med att spruta en alg- och mögeltvätt på fasaden om det behövs, eller borsta väggen med en fasadtvätt utspädd med vatten. Använd en tvättborste för att se till att du får bort tuffa fläckar. Fäst gärna tvättborsten på ett förlängningsskaft för ett mer ergonomiskt arbete och för längre räckvidd. Avsluta sedan med att spola av fasaden med rent vatten.

  Tvätta fasad med Anzas tvättborste innan målning av hus
 2. 2

  Skrapa

  Därefter är det dags att börja skrapa fasaden. Men innan du börjar, se till att täcka över mark och andra känsliga ytor.

  För att sedan veta var och hur mycket du behöver skrapa kan du skära ett rutmönster på väggen. På ställen där färgen lossnar ska den skrapas bort. Se till att du skrapar bort all lös färg med jämna drag. Då håller sig skrapan vass längre och det är mindre risk att dra loss flisor. Använd förlängningsskaft eller stege för att komma åt längre upp på väggen.

  Det finns flera typer av skrapor till fasad. Här kan du jämföra dem och välja vad som passar bäst för ditt projekt: Verktyg för att skrapa fasad.

  OBS! Om du upptäcker murket virke när du skrapar ska du byta ut det innan du målar. Se även till att rugga upp och jämna ut den färg som sitter kvar med stålborstar.

  Tips!

  Slå hammarhuvudet på spiken. Har du spikhuvuden som sticker ut, kan de enkelt slås in med hammarhuvudet på skrapan.
  Skrapa med hammarhuvud som används för att skrapa fasad eller fönster
  Skrapning av fasad med skrapa inför husmålning
 3. 3

  Slipa och fyll i

  När du sedan både har tvättat och skrapat fasaden behöver du ta bort eventuella flisor i träet med slippapper. Se även till att fylla i eventuella springor, skruvhål och ojämnheter med latexfog. Annars kan fukt tränga in och göra träet murket.

  Nu har du skapat de bästa förutsättningarna inför målningen! Redo att börja måla? Läs mer om hur du går tillväga här: Måla hus – så gör du, steg för steg.

  Tätar springor och sprickor i träet inför måla husfasad
  Slipning av fasad med sandpapper inför husmålning