Vinsten med fasadmålning

En nymålad husfasad är vacker att titta på. Men vet du hur mycket färgen kan påverka husets värde? Eller fasadens motståndskraft? Låt oss berätta mer.

 1. Fasadmålning höjer priset

  Man använder platinum lång vinkelpensel för att måla fasad och husvägg

  Enligt en undersökning gjord av Skandiamäklarna där mäklarna fick uppskatta värdet av olika renoveringar inför bostadsförsäljningen. Slutpriset för en normalstor villa beräknades då att öka 75 000-100 000 kronor om fasaden målades om (rikssnitt). Av alla renoveringstyper var fasadmålning, samt omläggning av tak, de faktorer som ansågs höja husets värde mest.

  Det är dock inte säkert att du behöver måla fasaden innan visningen. Ibland kan det räcka med att tvätta huset för att det ska se nymålat ut. Oavsett om du har tänkt sälja eller inte, mår huset bäst av en årligt tvätt och på så sätt kan fasadmålningen skjutas upp med flera år.

  Läs mer om hur du målar huset med bästa resultat: Måla hus – så gör du, steg för steg.

 2. Grundligt förarbete ökar livslängden

  Grundmåla ändträ med spackel och lackpensel

  Regn, vind, sol och snö – vädrets makter påverkar fasaden året runt. Ett vanligt misstag är att vänta för länge med att måla om. Med ett grundligt förarbete och ny färg, får fasaden längre hållbarhet och större motståndskraft mot röta och andra angrepp. Impregnera med grundolja om du har skrapat helt trärent under förarbetet och glöm inte ändträet, där fukt lätt kan sugas upp i fasaden.

 3. Tvätt håller möglet borta

  Tvätta husfasad med tryckspruta

  Mögel på fasaden ser inte vackert ut, men är som regel ingen orsak till panik. Se dock till att tvätta fasaden regelbundet för att få bort möglet. Får det sitta för länge ökar risken för angrepp av rötsvampar som skadar träet.

  Läs mer om hur du tvättar och skrapar fasaden här: Tvätta och skrapa fasad – så gör du, steg för steg.