Måla om huset – så får du ett bättre resultat

Spela upp film

Husfasaden – det första som möter dig vid hemkomst och det första som andra betraktar. Att måla hus kan då kännas som ett krävande projekt, men inte mer krävande att vi kan sammanfatta det i tre steg.

 1. Förarbete

  Ett bra förarbete är en förutsättning för ett lyckat slutresultat. Husfasaden behöver tvättas och kanske även skrapas innan du kan lägga på den nya färgen.

  Ha alltid rent under!

  Innan du tar fram penseln eller rollern är det viktigt med ett grundligt förarbete. Ta på dig gummihandskar och skyddsglasögon. Gör ren fasaden från smuts, mögel och flagnande färg. Tvätta med målar- eller mögeltvätt, använd tvättborste och förlängningsskaft. Låt träet torka innan du fortsätter.

  Tvätta fasaden i tre enkla steg - med slang, lågtryckspump och en riktigt bra tvättborste anpassad för fasad.

  Skrapa och grunda träfasaden

  Skrapa bort löst sittande färg med en skrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Om du skrapar bort färgen så att det blir trärent bör du måla om dessa partier med grundolja. Åtgärda rostiga spikar om du ska måla om i en ljus färg, annars kan de missfärga fasaden. Slipa och måla med rostskyddsfärg.

  Det finns flera typer av skrapor till fasad. Jämför verktygen och välj vad som passar bäst för ditt projekt med hjälp av denna guide: Skrapa fasad – välj rätt färgskrapa.

  Skrapning av fasad inför husmålning

  Du saknar väl inte täckning?

  Innan du börjar måla, täck det som inte ska målas med plast som skydd mot färgstänk. Maskera in fönster, fönsterbleck, stuprör och utvändig belysning som sitter på fasaden. Om du ska rolla fasaden bör du täcka växter i rabatter och flytta undan eventuella fordon i närheten minst 20m från huset som ska målas (det finns risk för små färgprickar).

  Täcker för marken innan målning av husfasaden
 2. Måla huset

  Måla hus med bred pensel

  Vårvärme och torrt väder längtar många efter

  Särskilt de som ska måla om huset. Innan det är dags att sätta igång kan det vara idé att skaffa ordentligt med penslar och rollers så att alla kan hjälpa till.

  Välj rätt fasadpensel

  Ska du måla fasaden med pensel behöver du två varianter: en bred fasadpensel, som tar upp mycket färg så att du slipper doppa så ofta, och en vinkelpensel med långt skaft för svåråtkomliga ytor. Ett tips är att välja bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Om panelen är ungefär 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd. Då blir jobbet enklare och mindre tidskrävande. Glöm inte hinkhållare så att du kan hänga färghinken på stegen.

  Måla med roller?

  Det går lika bra att rolla färgen som att pensla. Testa gärna Wistex Rollerset 7 cm, som innehåller en bygel och två 7 cm rollers, till de större ytorna samt en miniroller med minibygel till de mindre. Glöm inte att komplettera med Elite Efterstrykningspensel för att få en fin, jämn finish som skyddar din fasad. Läs mer om att rolla fasad här: Tips – Måla huset snabbare

  Undvik solen!

  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Då torkar färgen för snabbt, hinner inte fästa ordentligt och får en skrynklig yta. Resultatet blir mindre snyggt och fasaden får ett sämre skydd.
  Målar om huset med roller

  Underlätta arbetet

  Använd gärna både ett kort förlängningskaft och ett långt förlängningsskaft till din rollerbygel och/eller pensel. Då behöver du inte klättra på ställningar, stegar eller trappbockar lika ofta och du arbetar säkrare. Dessutom når du längre, vilket gör arbetet lättare samtidigt som du skonar rygg och axlar.

  Behåll färgen

  När du målar om huset bör du som regel använda samma färgtyp som fasaden tidigare målats med. Läs färgtillverkarens anvisningar.

  Måla panel innan den sätts upp

  Färsk lockpanel krymper. Stryk panelen en gång innan den sätts på plats, så slipper du omålade kanter när den har torkat.

  Torka innan det torkar

  Får du stänk av fel färg på andra ytor måste det torkas bort direkt. Trasor är alltid bra att ha till hands.

  Foder och kutar sist

  Måla fasaden innan du målar foder och knutar med en avvikande färg. Undantaget är vindskiva och takutsprång där avvikande färg kan droppa ner på fasaden.

  Snåla inte med husfärgen

  Stryk flödigt och arbeta ut färgen med en pensel eller roller.

  Lasyrregeln

  Lasyrfärg målas nedifrån och upp, en bräda i taget, i hela dess längd. Om du gör överlappande strykningar bildar de mörkare och missprydande fläckar när färgen torkat.

  Förvara roller och penslar i plast

  Dags för rast eller sömn? Vira in rollern eller penseln i plast. Om du ska göra ett längre uppehåll, rengör verktygen.

  Platinum lång vinkelpensel används för att måla husvägg
 3. Tvätta och underhåll huset

  Genom att tvätta fasaden varje år håller du ditt hus fint och ökar livslängden på ditt måleriarbete. För att hålla fasaden fin längre bör du göra en årlig rengöring. Passa på att se över fasaden om det finns ytor som behöver målas om eller bättras på. Använd tvättborsten med förlängningsskaft för att komma åt överallt.

  Läs mer om hur du vårdar fasaden: Tvätta och skrapa fasad – så gör du, steg för steg.