Måla rödfärg – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Ska du måla med rödfärg, som exempelvis klassiska Falu Rödfärg? Rödfärg, eller slamfärg som den också kallas, är en riktigt traditionell kulör på svenska träfasader. Rödmålade fasader är relativt enkla att underhålla, men du behöver måla om med jämna mellanrum. Vi visar hur du gör jobbet i tre steg, med perfekt resultat.

Svårighetsgrad
Lätt
Tidsåtgång
Veckor

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Måla rödfärg
 3. 3
  Efterarbete
 1. 1

  Förarbete

  Skydda mot stänk

  Innan du börjar måla behöver du göra lite förarbete. Börja med att sätta upp täckplast över husgrund, fönster, stuprör och andra ytor som du vill skydda mot färgstänk.

  Tips!

  Använd alltid munskydd, skyddsglasögon och handskar när du borstar fasaden. Det kan damma en hel del.
  Täckplast med maskeringstejp för att maskera stupränna
  Maskerad stupränna

  Ta bort lös färg och smuts

  Skrubba sedan varsamt bort lös färg, smuts och grånat trä från fasaden med en stålborste. Använd en stålborste med flat borst på större ytor och en mindre stålborste på svåråtkomliga ytor. Sätt stålborsten på ett förlängningsskaft för att få bättre räckvidd och mer kraft.

  Skrapa bort rödfärg med stor stålborste
  Skrapa bort rödfärg med lite stålborste

  Tvätta bort mögel

  Tvätta även bort eventuellt mögel. Använd en alg- och mögeltvätt samt en tvättborste. Tänk på att skölja av fasaden noga när du är klar.

  Tvätta fasad med borste

  Nu är det dags att gå vidare till själva målningen.

 2. 2

  Måla rödfärg

  Tips!

  Måla när träet är torrt och svalt. Om träet är vått kan mögel bildas. Om träet är för varmt kan färgen krackelera.

  Grundmåla om det behövs

  Ska du måla på nytt, ohyvlat trä? Då behöver du först grundmåla med utspädd rödfärg. Späd ut färgen med 10 procent vatten. Om fasaden är målad sedan tidigare med rödfärg behöver du inte grundmåla eller späda ut färgen utan kan sätta igång direkt.

  Börja med detaljerna

  Innan du börjar måla behöver du kontrollera att fasaden är ren och torr. Använd sedan en mindre pensel till att måla detaljer och svåråtkomliga ytor med, och byt sedan till en bredare pensel och måla klart några brädor åt gången. Se till att måla hela längden för att undvika synliga överlappningar i färgen.

  Måla rödfärg med liten pensel
  Elite Vinklad Rödfärgspensel med ergonomiskt handtag, speciellt utvecklad för målning med falurödfärg

  Tips!

  Undvik att bättringsmåla, det vill säga att måla exempelvis spikskallar i efterhand. Det kan göra att fasaden upplevs som prickig.

  Måla tunna lager

  Se till att måla tunna lager och se till att arbeta in färgen ordentligt i träet. Ett tips är även att sätta penseln på ett förlängningsskaft, så får du bättre räckvidd och slipper klättra på stege i onödan.

  Rödfärgspensel monterad på förlängningsskaft för ökad räckvidd
 3. 3

  Efterarbete

  Torka bort stänk

  Innan färgen har hunnit torka är det bra att torka bort eventuella färgstänk. Använd en trasa med vatten och diskmedel.

  Låt täckplasten sitta kvar

  Låt gärna täckplasten sitta kvar i några dagar, så att färgen hinner torka ordentligt. Då slipper du färgstänk på exempelvis fönster och stuprännor om det börjar regna.

  Rödfärgsfasad