Måla hus – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Är det dags att måla om huset? För att lyckas med fasadmålningen behöver du vara noggrann med att först tvätta fasaden innan målning, skrapa bort gammal flagnad färg och se till att träet är rent och torrt, så att den nya färgen får fäste. Vår steg-för-steg-guide för att måla hus ger dig hjälpsamma råd och tips inför både förarbetet och målningen, så att din fasad står sig så länge som möjligt.

Svårighetsgrad
Medel

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Grundmåla
 3. 3
  Täckmåla
 1. 1

  Förarbete

  Tvätta fasaden

  När du ska måla din fasad börjar du med att tvätta av träpanelen noggrant, med målartvätt eller mögeltvätt och en tvättborste. Att använda mögeltvätt är särskilt viktigt om träet har fått påväxt av alger eller mögel som du behöver borsta bort. Efter att du tvättat fasaden låter du träet torka ordentligt innan du börjar skrapa och slipa.

  Mögeltvätt innan målning av husfasad
  Tvättborste som rengör fasad innan du ska måla hus

  Tips!

  Det finns flera typer av färgskrapor för träfasader. Läs vår guide för att välja rätt modell till ditt hus: Skrapa fasad – välj rätt färgskrapa.
  Skrapa med hammarhuvud som används för att skrapa fasad eller fönster

  Skrapa och slipa

  Är fasaden torr nu? Bra, då ser du över hela panelen och skrapar bort all lös, flagnande färg med en färgskrapa. Med hjälp av sandpapper slipar du bort flisor som kan ha uppkommit i träet efter skrapningen.

  Skrapning av fasad med skrapa inför husmålning
  Slipning av fasad med sandpapper inför husmålning

  Fyll i sprickor

  Innan du börjar måla huset behöver du även täta eventuella sprickor och springor i träet. Din färgbutik kan hjälpa dig att hitta rätt produkter för din typ av fasad.

  Täck och maskera

  När du tvättat, skrapat och slipat klart det dags att täcka och maskera intilliggande ytor och annat som du inte vill råka få färg på. Se till att använda produkter som är anpassade för utomhusbruk så behöver du inte oroa dig om arbetet drar ut på tiden – de är gjorda för att sitta kvar länge även i omväxlande väder.

  Tätning av springor och sprickor i träet innan du ska måla hus
  Täcker för marken innan målning av husfasaden
 2. 2

  Grundmåla

  Grundmåla alla trärena ytor

  Efter skrapningen kan din husfasad ha fått en del trärena ytor – områden där du har skrapat eller slipat fram en oskyddad yta på träpanelen. Här behöver träet grundmålas igen för att bättre skyddas mot fukt. Använd en vinkelpensel så kommer du lättare åt alla delar av panelen.

  Tips!

  Håll en spackel under penseln när du målar ändträet, för att skydda husgrunden mot färgstänk.
  Bredspackel 25 cm för spackling
  Grundmålning av fasad innan du ska måla hus

  Låt grundmålade ytor torka

  Nu behöver du låta färgen torka ordentligt på dina nya grundmålade ytor innan du går vidare till nästa steg som är täckmålning.

 3. 3

  Täckmåla

  Nu är det äntligen dags för det roliga med fasadmålning – att måla! Först målar du all träpanel, inklusive grundmålade ytor. Sedan tar du foder och knutar.

  En smart sak att tänka på innan du börjar måla är att matcha En smart sak att tänka på innan du börjar måla är att matcha penselns bredd med träpanelens bredd. Det sparar du mycket tid på! Ett tips är också att kolla vår guide Måla husfasaden – välj rätt pensel.

  Det är värt att lägga några extra kronor på en kvalitetspensel för fasadmålning – inte bara för ytans skull utan även för att säkerställa att träpanelen får det bästa skyddet. En bra pensel säkrar ett tjockt och jämnt lager och har många smarta funktioner som underlättar jobbet.

  Om du vill snabba upp processen kan du även måla din fasad med en roller. Se då till att efterstryka med en mjuk pensel, så att du får ett jämnt lager färg och en fin finish.

  Tips!

  Till Platinum fasadpenel ingår ett lufttätt borstskydd som håller färgen fuktig i upp till 2 veckor. Perfekt om du behöver ta både korta och långa pauser.
  Platinum vinklad fasadpensel med förvaringsask som används till att måla hus
  Bred fasadpensel som målar på hus
  Rolla fasad

  Mer färg och längre skaft

  Ta mycket färg i penseln eller rollern, arbeta ut den på väggen och låt den torka ordentligt innan du målar sista lagret. Och glöm inte att använda förlängningsskaft. Om du inte redan har ett, lovar vi att ett förlängningsskaft är något du inte kommer ångra att du skaffar. Du får bättre räckvidd, du jobbar snabbare och du slipper klättra på stegen i onödan.

  Vänta in vädret

  Undvik att måla om träet är varmt är eller om solen ligger på ytan. Då torkar färgen för snabbt och kan börja flagna efter ett tag.

  Tänk också på att tvätta fasaden varje år, även om du inte ska skrapa eller måla. Då får den ett bättre skydd mot väder och vind, och du slipper göra om målningen i förtid.