Måla hus – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Dags att måla hus? För att lyckas med fasadmålningen behöver du vara mycket noggrann med förarbetet. Dessutom måste träet vara rent och torrt, så att färgen får fäste. Vår steg-för-steg-guide hjälper dig att lyckas med allt från förberedelser till målning, så att du får en husfasad som står sig länge.

Svårighetsgrad
Medel

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Grundmåla
 3. 3
  Täckmåla
 1. 1

  Förarbete

  Tvätta fasaden

  Innan du börjar måla din fasad är det viktigt med ett bra förarbete. Börja därför med att tvätta av huset noggrant med målar- eller mögeltvätt och en tvättborste. Låt sedan träet torka.

  Mögeltvätt innan målning av husfasad
  Tvättborste som rengör fasad innan du ska måla hus

  Tips!

  Det finns flera typer av färgskrapor för fasad. Läs vår guide för att välja rätt modell: Skrapa fasad – välj rätt färgskrapa.
  Skrapa med hammarhuvud som används för att skrapa fasad eller fönster

  Skrapa och slipa

  Se sedan över fasaden och skrapa bort all lös flagnande färg med en färgskrapa. Slipa bort flisor som uppkommer efter skrapningen med ett sandpapper.

  Skrapning av fasad med skrapa inför husmålning
  Slipning av fasad med sandpapper inför husmålning

  Fyll i sprickor

  Innan du börjar måla behöver du även täta igen eventuella sprickor och springor i träet. Din närmsta färgfackhandel kan hjälpa dig att hitta rätt produkter.

  Täck och maskera

  När förarbetet är klart är det dags att täcka och maskera alla ytor som inte ska målas. Se till att använda produkter som är anpassade för utomhusbruk så de tål alla sorts väder.

  Tätning av springor och sprickor i träet innan du ska måla hus
  Täcker för marken innan målning av husfasaden
 2. 2

  Grundmåla

  Måla trärena ytor

  Efter skrapningen kan trärena ytor uppstå – det vill säga de ytor som du har skrapat eller slipat. Dessa behöver grundmålas för att bättre skydda träet mot fukt. Använd en vinkelpensel så kommer du åt enklare.

  Tips!

  Håll en spackel under penseln när du målar ändträet, för att skydda husgrunden mot färgstänk.
  Bredspackel 25 cm för spackling
  Grundmålning av fasad innan du ska måla hus

  Låt torka

  Låt färgen torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg: täckmålning.

 3. 3

  Täckmåla

  Nu är det äntligen dags att börja med det roliga, att måla hus! Måla hela fasaden, inklusive de grundmålade ytorna. Börja med panelen först och avsluta med foder och knutar.

  Tänk på att välja en pensel som matchar träpanelens bredd. Läs vår guide för att välja rätt modell: Måla husfasaden – välj rätt pensel. Se också till att måla med en kvalitetspensel för att säkra att fasaden får det bästa skyddet. En bra pensel säkrar ett tjockt och jämnt lager och har många smarta funktioner som underlättar jobbet.

  Om du vill snabba upp processen kan du även måla om din fasad med en roller, se då till att efterstryka med en mjuk pensel efteråt så att du får ett jämnt lager och en fin finish.

  Tips!

  Till Platinum fasadpenel ingår ett lufttätt skydd som håller färgen fuktig upp till 2 veckor. Perfekt om man behöver ta både korta och långa pauser.
  Platinum vinklad fasadpensel med förvaringsask som används till att måla hus
  Bred fasadpensel som målar på hus
  Rolla fasad

  Ta mycket färg

  Ta mycket färg i penseln, eller rollern, och arbeta ut den och låt färgen torka ordentligt innan du målar sista lagret. Och glöm inte att använda förlängningsskaft. Då får du bättre räckvidd, jobbar snabbare och slipper klättra på stege i onödan.

  Vänta in rätt väder

  Undvik att måla om träet är varmt är eller om solen ligger på. Då torkar färgen för snabbt och kan börja flagna.

  Tänk också på att tvätta fasaden varje år. Då får du ett bättre skydd mot väder och vind.