Måla i rätt väder

Kan jag måla i solsken? Vad är rätt temperatur för ett måleriprojekt utomhus? Vanliga frågor som är viktiga att få svar på innan du plockar fram penseln och sätter igång.

 

Man använder platinum lång vinkelpensel för att måla fasad och husvägg
 1. Temperatur

  En period med torr väderlek och jämn temperatur är alltid att föredra, i synnerhet om du har ett större måleriprojekt. En grundregel vid utomhusmålning är att temperaturen inte ska understiga 7-8 grader vid något tillfälle på dygnet.

 2. Sol

  Måla aldrig i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt på ytan. Molniga dagar ger bäst förutsättningar, men det går att måla fasad när solen skiner om du följer solens gång och målar den del som ligger i skuggan. Vänta dock en stund om ytan fortfarande är solhet.

 3. Fukt

  Ytan som ska målas bör vara sval och torr. Träets fuktkvot ska inte vara högre än 16% och vill du vara säker har många färghandlare en fuktmätare för utlåning.

 4. Avsluta i tid

  Är det risk för frost eller dagg under natten? Se då till att avsluta arbetet i god tid så att färgen hinner torka ordentligt innan temperaturen sjunker.