Frågor och svar: Altan

 • Hur länge ska oljad altan torka?

  Hur lång tid det tar för oljan att torka beror på vilken olja eller lasyr du behandlat med. Läs på burken och följ rekommendationerna.

 • Vad händer om det regnar på oljad altan?

  Om det börjar regna på nyoljad altan kan oljan rinna bort och altanen kan bli fläckig och flammig. Du kan alltså riskera att behöva göra om arbetet. Håll därför koll på vädret när du planerar att behandla altanen!

 • När är det bäst att olja in altanen?

  Bästa tillfället att olja in altanen är en molnig, men regnfri dag. Det bör inte heller regna inom det närmsta dygnet. Se till att träet är svalt och torrt. Undvik att olja altanen i starkt solljus, då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet.

 • Måste man olja in altanen varje år?

  Hur ofta man behöver behandla altanen beror på vilken olja som använts – olika oljor har olika intervall på underhåll. Se rekommendationen på burken eller fråga i butiken.

  Det finns flera andra faktorer som man också behöver ta hänsyn till, så som hur mycket trallen använts och hur utsatt träet varit för sol, regn och temperaturväxlingar under året. En trall i söderläge som utsatts för stark sol hela sommaren kan till exempel behöva oljas oftare än en trall i norrläge.

 • Hur behandlar jag tryckimpregnerat trädäck?

  Det viktigaste att tänka på innan du behandlar tryckimpregnerat trädäck är att se till att träet är tillräckligt torrt. Detta kan variera beroende på träet, men en bra riktlinje är att inte behandla träet om den har en fuktkvot över 16%. Detsamma gäller för alla utomhusprojekt, så som när du ska måla fasad och fönster.

  När träet är tillräckligt torrt kan du börja behandla altanen. Läs mer i vår artikel Olja altan – så gör du, steg för steg om hur du går till väga.

 • Vad ska man behandla altan med?

  Du kan behandla altanen med olja, lasyr eller kisel beroende på vad du vill ha för utseende på din trall. Valet beror helt enkelt på tycke och smak. När det kommer till verktyg rekommenderar vi att använda vår appliceringsdyna med ett förlängningsskaft och en pensel för att komma åt mer svåråtkomliga ställen. Att hälla oljan i ett färgtråg gör även arbetet smidigare.

 • Hur får jag bort det gröna på altanen?

  Få bort algpåväxt och mögel genom att tvätta altanen ordentligt med terrass-eller tralltvätt. Utgå från färgtillverkarnas rekommendationer.

 • Kan man tvätta altanen med såpa eller ättika?

  Om du ska behandla altanen med olja eller lasyr är det bäst att rengöra altanen med en terrass- eller tralltvätt för att få bort smuts och gammal olja ordentligt.

 • Vad är bäst att tvätta altanen med?

  Enligt färgtillverkares rekommendationer är terrass- eller tralltvätt det bästa att tvätta altanen med för att får bort smuts och gammal olja. När det kommer till verktyg rekommenderar vi att använda vår terrassborste och förlängningsskaft för att tvätta altanen.

 • Hur får jag bort stickor från altan?

  Få bort stickor, flisor, vassa kanter och andra ojämnheter genom att slipa terrassen. Använd ett slipverktyg och ett förlängningsskaft för ett enkelt och ergonomiskt arbete. Rengör altanen och se till att träet är ordentligt torrt innan du börjar slipa.

  I vår artikel Slipa altan – så gör du, steg för steg kan du läsa mer om hur du slipar altanen.

 • Kan man olja terrassen när det är soligt ute?

  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.

 • Måste man tvätta och slipa terrassen innan man oljar?

  Ja. Alla ytor som ska oljas måste först rengöras med tvättborste och målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengör du dem med en särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten och låt torka innan du fortsätter. När träet har torkat bör du slipa för att få bort eventuell träresning, smuts, vassa kanter vid ändträ, stickor och ojämnheter som bildats runt t ex skruvar.

 • Ska man torka bort överflödig olja när man oljar terrassen?

  Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.

 • Ska man använda pensel eller roller när man ska olja terrassen?

  Det går lika bra att rolla in oljan som att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi. Testa gärna Anzas terrassdyna som är speciellt framtagen för alla typer av behandlingar av terrassen. Dynan täcker två brädor åt gången och gör att arbetet går fortare än med en vanlig pensel.

  Glöm inte heller bort att använda förlängningsskaft så får du mer kraft till de stora ytorna. Tänk på att stryka i samma riktning som ådringen i träet.

Alla kategorier av Frågor och svar