Slipa altan – så gör du, steg för steg

När värmen kommer vill du säkert att din altan ska vara lika behagligt för ögat som för dina fötter. Dit når du inte bara med hjälp av olja eller lasyr; att slipa altanen är kanske det allra viktigaste momentet för att i slutändan få den där perfekta, barfotavänliga trallen. Vi hjälper dig att slipa altanen snabbt och effektivt, utan att skada träet.

Svårighetsgrad
Lätt

Steg för steg

 1. 1
  Tvätta altanen
 2. 2
  Slipa altanen
 3. 3
  Borsta bort slipdammet
 1. 1

  Tvätta altanen

  Innan du börjar slipa altangolvet är det viktigt att du drar åt alla skruvar som kan ha letat sig upp genom träet – och att du tvättar bort all gammal olja och smuts. Våra bästa tvättråd för altanen finns i artikeln Rengör altan.

  Efter att du tvättat trallen, tänk på att träet behöver få torka ordentligt innan du börjar med själva slipningen. Det säkraste är att vänta ett dygn för att undvika att röta uppstår senare inuti virket.

  Tips!

  Glöm inte att skydda allt runt altanen som du inte vill få tvättmedel på. Anzas täckplast med integrerad maskeringstejp är perfekt för ändamålet.
  Använd platinum täckplast för att skydda när du ska olja altan
  rengöra altan
 2. 2

  Slipa altanen

  Oavsett om du ska olja eller lasera din altan är slipningen helt nödvändig för att ta bort vassa kanter, stickor, jämna ut träfibrerna på ytan och göra trallgolvet riktigt skönt att gå på.

  När du ska slipa trädäcket rekommenderar vi vårt slipverktyg, som du kan koppla på ett förlängningsskaft på. Med förlängningsskaftet blir arbetet ergonomiskt och du orkar längre – kanske tar du till och med några extra sliptag för att verkligen få allt rent och jämnt.

  Innan du sätter igång bör du ta på dig ett andningsskydd, eftersom slipdamm från tryckimpregnerat virke kan vara skadligt att andas in.

  Fäst slippapper mot slipverktyg kardborreyta och börja slipa. Använd inte ett alltför grovt slippapper – till ett trallgolv utomhus brukar korn 120 vara ett bra val.

  Tips!

  Använd ett förlängningsskaft till slipverktyget, så sparar du kraft och får en större räckvidd.
  Elite förlängningsskaft 2-del 115-197 cm
  Slipa altan med altanverktyg innan du oljar altanen

  Följ alltid träådringens riktning på brädorna för att undvika att skada träfibrerna. De mindre och mer svåråtkomliga ytorna når du bäst genom att byta till en slipkloss i kork med slippapper.

  Det är det noggranna förarbetet som gör att du verkligen får den där lena, barfotavänliga ytan på din altan. När du känner dig färdig med slipningen kan det därför vara en bra idé att ta en paus. Då orkar du gå över trallen en extra gång med slipverktyget, så att alla ojämnheter och flisor verkligen försvinner.

  slipa altan
 3. 3

  Borsta bort slipdammet

  Sista steget i slipningen av din altan är att noggrant borsta bort allt slipdamm från trätrallen med en borste. (fortsätt att ha andningsskyddet på dig). Därefter är du redo att behandla din altan med olja eller lasyr. Hur du oljar träet på bästa sätt kan du läsa mer om i artikeln Olja altan.

  Vi hoppas att du och dina fötter får en riktigt fin altan att njuta av när den är färdig.

  Inoljad altan med en växt på