Slipa altan – så gör du, steg för steg

För att få den perfekta barfotavänliga-ytan är det viktigt att slipa altanen innan du börjar behandla den.

Svårighetsgrad
Lätt

Steg för steg

 1. 1
  Tvätta altanen
 2. 2
  Slipa altanen
 3. 3
  Borsta bort slipdammet
 1. 1

  Tvätta altanen

  Innan du börjar slipa altanen är det viktigt att tvätta bort olja och smuts. Tips på hur du gör finns i vår artikel Rengör altan.

  Tänk på att träet ska vara ordentligt rent och torrt innan du börjar med själva slipningen.

  rengöra altan
 2. 2

  Slipa altanen

  Det är viktigt att slipa altanen innan behandling för att ta bort vassa kanter, stickor, fibrer och andra ojämnheter. När du ska slipa din altan är slipverktyg och förlängningsskaft de bästa verktygen du kan använda dig av om du vill att arbetet ska gå lätt och vara ergonomiskt för kroppen.

  Fäst slippapper mot slipverktygets kardborreyta och börja slipa. Det brukar vara lagom att använda korn 120. Om det är mindre ytor eller mer svåråtkomliga ytor rekommenderar vi att du använder en slipkloss för att komma åt ordentligt.

  För att verkligen få en barfotavänlig yta är det viktigt att göra förarbete noggrant. Gå över med slipverktyget en extra gång för att se till så att alla flisor verkligen är borta.

  Slipa altan med altanverktyg innan du oljar altanen
  slipa altan
 3. 3

  Borsta bort slipdammet

  Det sista du behöver göra är att borsta bort allt slipdamm med en borste. Nu är du redo för att behandla din altan med olja, lasyr eller vad du nu vill använda för behandling till din altan. Hoppas du får ett riktigt fint slutresultat på din altan och får många härliga stunder på den också.

  Inoljad altan med en växt på