Olja altan – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Välkommen ut på altanen – även fötterna! Om du tvättar, slipar och oljar in altanen regelbundet håller den sig inte bara barfotavänlig, träet blir också mer tåligt och väderbeständigt. Följ vår steg-för-steg-guide, så hjälper vi dig att behandla trallen smart och effektivt – och du får ett snyggt och hållbart resultat.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
2 dagar

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Rengör altanen
 3. 3
  Slipa altanen
 4. 4
  Olja altanen
 1. 1

  Förarbete

  Tips!

  Anzas täckplast är lätt att fästa tack vare den integrerade maskeringstejpen, och plasten kan sitta kvar i upp till 3 månader utomhus.
  Använd platinum täckplast för att skydda när du ska olja altan

  Skydda känsliga ytor

  Börja med att täcka husgrunden, växter och känsliga ytor runt din altan med täckplast. Då skyddar du dem från stänk från både oljan och tralltvättmedlet, som i vissa fall kan etsa glas och aluminium och påverka andra känsliga ytor.

  Se över hela trätrallen för att upptäcka eventuella åtgärder du behöver göra innan jobbet. Titta särskilt på hur brädornas infästningar ser ut och dra åt eventuella skruvar som rört sig upp genom träet. Nu är du redo för det första steget – att tvätta.

  Skydda altanen med täckplast innan du oljar altanen
  Anza täckplast med maskeringstejp uppsatt för att skydda mot stänk på fasaden innan du oljar altanen
 2. 2

  Rengör altanen

  Spola med vatten

  När du täckt känsliga ytor och objekt är det dags att rengöra altanen noggrant genom att spola av den med vatten. Tänker du använda högtryckstvätt? Håll då inte munstycket alltför nära trallen, eftersom träfibrerna lätt kan skadas och vatten tränga djupt in om trycket är för hårt. Låt vattenstrålen gå jämnt över ytan så att du undviker att skapa ränder.

  Tvätta bort smuts

  Efter avspolningen fördelar du tralltvätt jämnt över den blöta trallen. Olika terrass– och tralltvättmedel kan kräva olika tillvägagångssätt, så läs på förpackningen vilket verktyg som är lämpligt. Häll upp tralltvätt i en hink, så går det lättare att applicera det. Låt det verka enligt tidsangivelsen på förpackningen och skrubba bort all smuts och gammal olja med vår effektiva terrassborste, som med fördel kan utrustas med förlängningsskaft för att skona ryggen.

  Tvätta altan med altanverktyg innan du oljar altanen

  Skölj och låt torka

  Med vatten sköljer du altanen ren från smutsen du skrubbat bort och därefter ska träet torka ordentligt. Du kan behöva vänta någon dag för att trallen ska bli riktigt torr – detta för att undvika att röta uppstår inuti träet efter att oljan lagts på. När trallen väl är torr är det dags att börja slipa.

 3. 3

  Slipa altanen

  Tips!

  Använd ett förlängningsskaft till slipverktyget, så sparar du kraft och får en större räckvidd.
  Elite förlängningsskaft 115 cm fast

  Slipa bort alla ojämnheter

  Om du använder vårt 2-i-1 altanverktyg kan du både slipa och olja in trallen med samma verktyg. Börja med att fästa ett slippapper på verktygets slipplattan. Montera sedan verktyget på ett förlängningsskaft, så får du en mer ergonomisk arbetsställning och sparar på ryggen.

  Slipa bort alla vassa kanter, stickor och ojämnheter i träet. Använd andningsmask eftersom slipdamm från tryckimpregnerat virke kan vara skadligt att andas in. Tänk på att det finns olika grovlekar på slippapper – till en träaltan brukar korn 120 vara lagom. För kanter och mindre ytor är det bästa verktyget en slipkork med slippapper.

  Slipa altan med altanverktyg innan du oljar altanen
  Altanverktyg för att slipa altan innan du oljar altanen

  Finslipa och städa av

  Behandla gärna ytan med slipverktyget en extra gång, så att träet blir så där extra lent och barfotavänligt. Efteråt borstar du bort allt slipdamm (ha på dig andningsmasken tills du är klar). I nästa steg är det dags att lägga på oljan.

 4. 4

  Olja altanen

  Häll upp olja i ett tråg och fäst altandynan

  Det finns många typer av olja för trall, så se till att du väljer en som stämmer med ditt trä. Läs på burken och fråga i butiken om du är osäker.

  Det enklaste sättet att arbeta med oljan är att hälla upp den i ett tråg. Ett tips är att använda en tråginsats, så kan du enklare rengöra tråget efteråt och återanvända det vid nästa projekt.

  Byt dyna på altanverktyget innan du oljar altanen
  Anzas altanverktyg med terrassdyna som används för att olja altanen

  Ta bort slipplattan från altanverktyget du använde tidigare och montera dit altandynan istället – men behåll förlängningsskaftet, förstås. Doppa dynan i oljan och tryck lite lätt ur överflödig olja mot räfflorna i tråget.

  Följ riktningen på träets ådringar när du stryker ut oljan. Altandynan hjälper dig att jobba snabbare och du får ett jämnt och tunt lager utan överlappningsmärken. Med dynan kommer du även åt i hörn och nära väggar. Stryk två brädor i taget så går det lättare att fördela oljan och undvika dubbelstrykning.

  Olja altan med Anzas altanverktyg för en enkel och jämn applicering
  Olja altan med Anzas altanverktyg

  Komplettera med pensel

  I springor, i vinklar och vrår och på svåråtkomliga detaljer kan du behöva använda en pensel för att kunna olja in allt ordentligt. Torka bort överflödig olja med en trasa, men tänk på brandrisken och lägg trasan i en hink med vatten eller liknande direkt efteråt. Låt altanen torka enligt anvisningarna på oljans förpackning.

  Träoljepensel för att olja altanen med

  Klart! Nu har du fixat en barfotavänlig altan med en trall som står sig bra mot väder och vind under lång tid framöver.

  När behöver du göra om det?

  Om du har gjort ett grundligt arbete med att behandla din altan räcker det troligtvis att du slipar och oljar in trallen vartannat år. Men det finns fler faktorer som spelar in, till exempel hur mycket altanen används och hur utsatt träet är för solsken, regn och temperaturväxlingar.

  Tips!

  Undvik att lägga på oljan i fullt solljus. Då kan den hinna torka innan den tränger in ordentligt i träet. Du bör inte heller göra arbetet för sent på kvällen, eftersom det då finns risk att det blir dagg på ytan innan den hinner torka.
  Inoljad altan med en växt på