Frågor och svar: Måleriverktyg

 • Hur förvarar jag min roller mellan strykningar?

  Ta en plastpåse eller plastfolie och förslut runt rollern tätt, så att ingen luft kommer in. Då håller sig rollern fuktig tills nästa strykning. När du målat klart låter du rollern torka helt och slänger den sedan i brännbart. Du kan läsa mer här: Ta hand om din roller efter målning

 • Hur förvarar jag min pensel mellan strykningar?

  Med vissa av våra penslar medföljer en förvaringsask som håller din pensel fuktig mellan strykningar, som exempelvis vår Platinum Precision eller Platinum Vinklad Fasadpensel. Annars kan du använda exempelvis en plastpåse och försluta den tätt runt penseln så att inte luft kommer in. Då håller sig penseln fuktig tills nästa dag. Är du klar med användningen av din pensel kan du rengöra den och återanvända den tills nästa gång, läs mer i vår artikel: Ta hand om och rengör din pensel.

 • När ska jag använda gipsbruk istället för spackel?

  Använd gipsbruk för springor och skador som är större än 3 mm. Gipsbruk torkar snabbare än spackel.

 • Varför ska jag använda Anzas engångstvätt för mina måleriprojekt?

  Anzas engångstvätt gör att du får bort smuts och fläckar. Engångstvätten är testad av RISE (Research Institute of Sweden), och har visat sig vara den mest effektiva rengöringsprodukten på marknaden. Den gör också att färgen fäster bättre jämfört med om du bara använder vatten.

 • Varför bör jag använda förlängningsskaft när jag målar vägg och tak?

  Använd förlängningsskaft för en bättre räckvidd och en skonsammare arbetsställning.

 • Vilken pensel ska jag använda till lister?

  En snedställd lackpensel ger en bra vinkel när du målar lister.

 • Vad behöver jag för verktyg när jag tapetserar?
 • Vilka måleriverktyg behöver jag för att måla fasaden?

  En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel.

  Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare.

  Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.

 • Ska man använda pensel eller roller när man ska olja terrassen?

  Det går lika bra att rolla in oljan som att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi. Testa gärna Anzas terrassdyna som är speciellt framtagen för alla typer av behandlingar av terrassen. Dynan täcker två brädor åt gången och gör att arbetet går fortare än med en vanlig pensel.

  Glöm inte heller bort att använda förlängningsskaft så får du mer kraft till de stora ytorna. Tänk på att stryka i samma riktning som ådringen i träet.

Alla kategorier av Frågor och svar