Frågor och svar: Inomhus

 • Kan man bredspackla över en struktur- eller vävtapet?

  Ja, det kan du. Tricket är att spackla brett och i flera lager. Detta då spackel torkar och fäster dåligt om det appliceras för tjockt. Den bästa taktiken är därför att göra flera tunna lager i stället för få ett bättre slutresultat. Se till att du har en lagom slät yta mellan varje lager och ta bort eventuellt damm innan du applicerar nästa lager. Se hur du går tillväga här: Bredspackla vägg – så gör du, steg för steg.

 • Ska jag måla lister eller väggen först?

  Börja med att måla väggarna, och därefter listerna. Taklisterna bör du dock måla samtidigt som du målar taket för att få ett bättre och mer enhetligt resultat. Ska du tapetsera kan det vara bra att måla listerna först, så att du slipper att oroa dig för eventuella färgfläckar på väggen. Se hur du går tillväga här: Måla lister – steg för steg.

 • I vilken riktning ska jag måla mina möbler?

  Måla och slipa alltid i träets fiberriktning.

 • Från vilket håll ska jag spackla en vägg?

  Om du är högerhänt är det enklast att arbeta från höger till vänster. Tänk på att ha hårt tryck på spackelns vänstra sida och inget tryck på den högra. Då blir det lättare att sprida ut spacklet så att du inte får några kanter.

 • I vilken riktning ska jag måla taket?

  Rolla i ljusets riktning. Då syns rollerdragen mindre.

 • Hur undviker jag att det blir flammigt när jag målar taket?

  Ha mycket färg i rullen hela tiden, har du för lite kan resultatet lätt bli flammigt. Läs mer vad du kan göra för att undvika flammigt tak här: Så slipper du flammiga tak och väggar

 • Varför ska man måla med kvistlack på eventuella kvistar?

  Utan kvistlack finns det stor risk att kvistarna blöder igenom efter en tid. Så måla kvistarna med pensel och spackla igen ojämnheter och spikhål.

 • Hur mönsterpassar jag tapet?

  Börja med att ta reda på mönsterhöjden. Den finns angiven på tapetrullen. Mönsterhöjden visar hur ofta mönstret återupprepas. Ju högre mönsterhöjd, desto mer spill får du räkna med.

  Dra upp våden tills mönsterpassningen stämmer med föregående våd. Tryck lite lätt för att fästa våden och skjut den till rätt mönsterhöjd. Fortsätt sen som vanligt med tapetseringen.

 • Hur får man ett stabilt hörn vid tapetsering?

  För att få ett stabilt hörn som inte spricker behöver tapeten överlappa hörnet med 1 cm. Mönsterpassa med föregående våd om du har mönstrad tapet, för att se var tapeten behöver klippas av.

 • Vad är viktigt att tänka på innan jag tapetserar?

  Börja med att lägga ut täckpapp på golvet för att skydda mot tapetklister. Ta bort alla strömbrytare och eluttag med en skruvmejsel. Kontrollera vilket av rummets hörn som är det minst synliga, och börja eller avsluta tapetseringen där. Det är särskilt viktigt om du använder en mönstrad tapet.

  Mät tapetrullens bredd med en tumstock och minska därefter måttet med en centimeter, eftersom den första tapetvåden ska överlappa hörnet. Rita alla markeringar med blyertspenna. Om du använder bläckpenna finns det risk för att markeringarna syns genom tapeten.

  Loda alltid den första tapetvåden på varje vägg, så att alla våder hamnar rakt även om väggen lutar. Använd vattenpass och rita en lodlinje mitt på väggen med blyertspenna.

Alla kategorier av Frågor och svar