Behandla din altan – så gör du, steg för steg

Altanen är kanske den skönaste platsen i ditt hem under soliga sommardagar. Genom att vårda och behandla din altan regelbundet ser du till att trallen håller sig slätt och barfotavänligt, samtidigt som du får ett bra skydd mot väder och vind.

Svårighetsgrad
Lätt
Tidsåtgång
2 dagar

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Rengör altanen
 3. 3
  Slipa altanen
 4. 4
  Behandla altanen
 1. 1

  Förarbete

  Innan du börjar behandla din altan är det viktigt att skydda känsliga ytor runt omkring. Använd täckplast för att täcka husgrunden, växter och andra känsliga objekt för att förhindra skador från terrasstvättmedel och olja.

  Granska hela trätrallen för att upptäcka eventuella åtgärder du behöver göra innan du går vidare med att tvätta altanen. Det kan vara lösa skruvar eller andra ojämnheter i brädornas infästningar.

  Tips!

  Anzas täckplast är lätt att fästa tack vare den integrerade maskeringstejpen, och plasten kan sitta kvar i upp till 3 månader utomhus.
  Använd platinum täckplast för att skydda när du ska olja altan
  Skydda altanen med täckplast innan du oljar altanen
 2. 2

  Rengör altanen

  Spola av trädäcket

  Börja med att spola av trallen med vatten för att få bort löst skräp och smuts. Det kan du göra med en vattenslang eller med en högtryckstvätt, men tänk på att inte hålla munstycket på högtryckstvätten för nära trallen för att undvika att skada träfibrerna.

  Lägg på terrass – eller tralltvättmedel

  Applicera terrass- eller tralltvättmedel jämnt över träytan och skrubba bort smuts och gammal olja med en terrassborste. Vanlig såpa är inte att rekommendera för rengöring då det tenderar att lägga sig som en hinna, och är inte optimalt om man sedan skall behandla altanen med olja eller lasyr. Skölj bort smutsen och tralltvätten med vatten – och låt därefter trallen torka ordentligt innan du går vidare till nästa steg.

  Läs mer om hur du rengör altan på bästa sätt här: Rengör altan – Så gör du, steg för steg.

  Tips!

  Passa gärna på att tvätta ditt trädäck när det regnar. Då sparar du vatten, får naturlig hjälp av regnet och jobbet går ännu lättare.
  Tvätta altan med altanverktyg innan du oljar altanen
 3. 3

  Slipa altanen

  Ta bort alla ojämnheter

  Kontrollera först att altanen är helt ren och torr innan du börjar slipa. Fäst slippapper på slipverktyget och slipa bort träfibrer som rest sig, stickor och ojämnheter. Tänk på att inte använda ett alltför grovt slippapper – till ett trädäck brukar korn 120 vara lagom.

  Se till att använda en andningsmask när du slipar för att undvika att andas in slipdamm från det tryckimpregnerade träet.

  Tips!

  Spara tid och kraft med Anzas altanverktyg, som innehåller både slipplatta och appliceringsdyna – det vill säga allt du behöver för att slipa och olja ditt trädäck.
  Byt dyna på altanverktyget innan du oljar altanen
  altanverktyg_slipa
  slipa altan

  Finslipa och städa av

  För att träet ska bli extra lent slipa gärna trallen med slipverktyget en extra gång och borsta bort allt slipdamm med en sopborste (behåll andningsmasken på tills du är klar). Sedan är du redo för nästa steg; att behandla altangolvet.

  Komplett guide för slipning av altanen finns här: Slipa altanen – Så gör du, steg för steg.

   

 4. 4

  Behandla altanen

  Håll koll på vädret

  Innan du börjar olja eller lasera altanen är det bra att ha lite koll på vädret. Det bör inte finnas regnrisk inom det närmsta dygnet. Se till att träet är svalt och torrt innan du börjar, och att solen inte ligger direkt på trädäcket.

  Tips!

  Använd skaft på både pensel och altandyna för ett mer ergonomiskt och snabbare jobb.
  Elite förlängningsskaft 2-del 115-197 cm

  Olja med dyna och pensel

  Det finns många typer av olja för trall, så se till att du väljer en som stämmer med din typ av trä. Läs på burken och fråga i butiken om du är osäker.

  Stryk ut oljan i samma riktning som träets ådring. Använd altandynan och förlängningsskaft så blir jobbet så effektivt som möjligt, och du får ett jämnt och tunt lager. Komplettera med en träoljepensel i springor och på svåråtkomliga detaljer. För fler tips om hur du oljar altanen på bästa sätt, läs här: Olja altan – Så gör du, steg för steg.

  Låt alltihop torka – och sedan är det klart! Nu har du fixat en barfotavänlig altan med en trall som står sig bra mot väder och vind under lång tid framöver.

  Altanverktyg med förlängningsskaft
  Olja altan med pensel

  Men hur länge håller det?

  Om du har gjort ett noggrant och grundligt arbete räcker det troligtvis att du slipar och oljar din altan vartannat år. Men det finns fler faktorer som spelar in, till exempel hur mycket trädäcket används och hur utsatt det är för väder och temperaturväxlingar.

  Tips!

  Undvik att olja i fullt solljus, eftersom oljan då blir varm och torkar för fort innan den hinner tränga in ord
  Inoljad altan med en växt på