Rengöra altan – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Innan du behandlar din altan är det viktigt att rengöra trallen genom att ta bort gammal olja, lasyr och smuts – kanske även algpåväxt om det varit en tuff vinter. Lägg lite extra tid på förarbetet och ha lite tålamod med torktiderna, så kommer du få ett slutresultat som är både snyggt och skönt för fötterna. Det lovar vi.

Svårighetsgrad
Lätt

Steg för steg

 1. 1
  Tvätta altanen
 2. 2
  Om du ska slipa och olja
 1. 1

  Tvätta altanen

  Innan du börjar med rengöringen av din altan, ta en titt på hur trallen ser ut. Kontrollera så alla skruvar sitter som de ska och att de inte har krupit upp genom träet. Dra i så fall åt dem, så slipper du skada både fötter och verktyg.

  Spola av alltihop först
  Börja med att spola av hela altanen med vatten. Det smidigaste är att använda en vattenslang eller en högtryckstvätt. Högtryckstvätten är så klart effektiv för att få bort ingrodd smuts, men tänk på att inte hålla munstycket för nära trallen. Då kan det hårda trycket skada träfibrerna och tränga djupt in i träet. Använd så lågt tryck som möjligt och arbeta längs med brädorna, i träådringens riktning.

  rengör altan genom tvätt med trädgårdsslang

  Skrubba bort smutsen och skölj
  När allt blivit så rent som möjligt med vattnets hjälp applicerar du terrass- eller tralltvätt på altanen och skrubbar noggrant bort all gammal olja och smuts. Om du planerar att behandla din altan med olja eller lasyr rekommenderar vi att undvika vanlig såpa för rengöring då det tenderar att lägga sig som en hinna, och är därmed inte optimalt inför vidare behandling. Följ instruktionerna på terrass- eller tralltvättens förpackning när det gäller verkningstiden.

  Efter en lång och fuktig vinter är det inte konstigt om din altan har fått algpåväxt. Då kan du förutom terrass- eller tralltvätt även använda alg- och mögeltvätt för att få trallen riktigt ren. I Sverige drabbas trä utomhus ofta av alger och mögel, och därför är rengöringen extra viktig för att du ska slippa byta ut brädorna.

  Som främsta verktyg när du ska rengöra altanen rekommenderar vi vår terrassborste, som är framtagen speciellt för ändamålet med sin effektiva och slitstarka borst. Du kan använda terrassborsten med såväl terrass- eller tralltvätt som alg- och mögeltvätt.

  Ett gott råd är att koppla på ett förlängningsskaft på borsten. Det gör ditt arbete ergonomiskt, du sparar din rygg och får större räckvidd. När du skrubbar, tänk på att alltid följa träådringens riktning, så undviker du att skada träfibrerna.

  Efter skrubbningen sköljer du noggrant av hela altanen med vatten för att bli av med den lösa smutsen och tvättmedlet.

  Tips!

  Kom ihåg att skydda känsliga ytor när du applicerar tralltvätt. Anzas täckplast är lätt att fästa tack vare den integrerade maskeringstejpen, och plasten kan sitta kvar i upp till 3 månader utomhus.
  Använd platinum täckplast för att skydda när du ska olja altan
  Tvätta altan med altanverktyg innan du oljar altanen
 2. 2

  Om du ska slipa och olja

  Ha tålamod så har du ditt på det torra
  Efter att du sköljt bort smuts och tralltvätt måste du låta träet torka ordentligt om du även ska slipa och olja din altan. Säkrast är att vänta åtminstone en dag för att trallen ska bli riktigt torr – annars kan det hända att röta uppstår inuti träet efter inoljningen.

  Okej, är du redo att slipa nu? Då är det dags att gå vidare till artikeln Slipa altan.

  När har du tvättid nästa gång?
  Om du har gjort ett grundligt arbete med rengöringen av din altan räcker det troligtvis att du tvättar den om ett år igen. Men det finns fler faktorer som spelar in, till exempel hur mycket altanen används och hur utsatt träet är för solsken, regn och temperaturväxlingar.

  slipa altan