Rengöra altan – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Innan du behandlar din altan är det viktigt att rengöra altanen genom att ta bort gammal olja, lasyr och smuts. Lägg lite extra tid på förarbetet så kommer du få ett snyggt slutresultat. Det lovar vi.

Svårighetsgrad
Lätt

Steg för steg

 1. 1
  Tvätta altanen
 2. 2
  Slipa altanen
 1. 1

  Tvätta altanen

  Börja med att spola av hela altanen med vatten. Det allra smidigaste är att använda en vattenslang eller en högtryckstvätt. Högtryckstvätt är effektiv för att få bort smuts men tänk på att inte hålla munstycket för nära träet då det skada träets yta om trycket blir för hårt.

  Fördela sedan terrasstvätt på altanen och skrubba noggrant bort gammal olja och smuts som har samlats från tidigare säsong. Följ instruktionerna på flaskan. Om din altan är väldigt smutsig eller har fått mögel eller alger kan det vara bra att använda alg- och mögeltvätt för att få bort allt och göra ytan riktigt ren på din altan.

  När du ska skrubba altanen rekommenderar vi varmt vår egna terrassborste som passar perfekt då den har effektiv och slitstark borst. Skrubba alltid i träets riktning.

  Sist men inte minst ska du även skölja av hela altanen med vatten för att bli av med terrasstvätten och låt träet torka ordentligt innan du gör nästa steg.

  rengör altan genom tvätt med trädgårdsslang
  Tvätta altan med altanverktyg innan du oljar altanen
 2. 2

  Slipa altanen

  Dags för nästa steg – som är att slipa din altan. Det kan du läsa mer om i artikeln Slipa altan.

  Lycka till med ditt altanprojekt och hoppas att resultatet blir den där härliga barfotavänliga ytan.

  slipa altan