Olja, lasera eller behandla med kisel

Vad du väljer beror på hur ofta du vill upprepa behandlingen och vilka valmöjligheter du önskar när det gäller kulörer. För samtliga behandlingar är en terrasskrubb en klok investering för det årliga underhållet.

 1. Olja trä

  Olja, lasyr eller kisel?

  Klassikern som fortfarande är den mest använda behandlingen. Träolja är avsedd för en årlig behandling och motverkar uttorkning och sprickbildning. Oljan gör även ytan vattenavvisande och därmed lättare att underhålla. Möjligheten finns att bryta i olika kulörer, främst i gråskala eller brunt som ger en mörkare framtoning. Årligt underhåll krävs och innan ny olja läggs på ska den gamla tas bort med tralltvätt.

  Här kan du läsa om hur du gör för att rengöra och behandla din altan.

 2. Lasera trä

  Olja, lasyr eller kisel?

  Fler och fler väljer terrasslasyrer, som ger ett starkare skydd än olja – cirka 3–5 år med årligt underhåll. Pigmentet skyddar ytan mot nedbrytning av UV strålar och antalet möjliga kulörer är stort. För att lasyren ska hålla sig fin länge, tvätta med alg- och mögeltvätt som inte innehåller blekmedel.

  Så här gör du för att rengöra din altan.

 3. Behandla med kisel

  Olja, lasyr eller kisel?

  Kiselbehandlingen utförs i olika steg och kan hålla i upp till tio år med rätt skötsel och årligt underhåll. Behandlingen bleker altanen och ger den en ljus silvergrå yta. Kiselbehandlingen gör ytan resistent mot smuts, vatten och skyddar mot UV strålar.