Olja trä – tips som gör skillnad

Vår checklista hjälper dig att olja träet på altanen på rätt sätt och få ett riktigt bra resultat.

 1. Var noga med förarbetet

  tvätta altan med altanverktyg

  Börja med att skrubba träet så att du blir av med smuts, alger och gammal olja. Använd terrassborste, terrasstvätt och vatten. Om altanen är väldigt smutsig eller har drabbats av mögel eller alger behöver du använda alg- och mögeltvätt. Skölj av ordentligt och låt torka. Därefter behöver ytan slipas för att ta bort fiberresning. stickor och andra ojämnheter. Det är ett måste för att få ett snyggt och barfotavänligt resultat.

  Här kan du läsa om hur du rengör altan för bästa resultat: Rengöra altan – så gör du, steg för steg.

 2. Var försiktig med högtryckstvätten

  Oljat trädäck

  En högtryckstvätt är effektiv för att få bort smuts, men strålen kan skada träets yta om trycket blir för hårt. Tänk på att hålla munstycket en bit ifrån ytan för att undvika att vatten pressas in i träet och skadar ytan.

 3. Torka bort överflödig olja

  Oljar trädäck med pensel

  Om du oljar altanen är det viktigt att torka bort överflödig olja för att undvika att ytan blir fläckig och kladdig. För bästa resultat ska oljan strykas ut i tunna lager med en pensel eller dyna som är anpassad för olja och lasyr.

 4. Skydda känsliga ytor

  Skydda altanen med täckplast

  Var noga med skydda husfasad, växter och andra föremål med täckplast innan du tvättar altanen. Vissa rengöringsmedel kan etsa på ytor som glas och aluminium och är därför extra viktiga att täcka in. Läs rekommendationerna på förpackningen.

 5. Håll koll på vädret

  Olja trä på altan med pensel

  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.

 6. Välj rätt verktyg

  Altanverktyg med förlängningsskaft

  Anzas nya altanverktyg är allt du behöver för att olja altanen, med slipplatta och appliceringsdyna som fästs på samma verktyg. Dynan säkrar ett tunt, jämt lager och kan även användas för lasyr och kiselbehandling. Kombinera altanverktyget med ett förlängningsskaft, så går det riktigt smidigt att få ett barfotavänligt resultat.

  Här kan du läsa om hur du gör för att behandla din altan: Behandla din altan – så gör du, steg för steg.