Spackla för nybörjare

Läs vår nybörjarguide vid spackling och få ett bättre resultat vid målning och tapetsering.

  1. Glöm inte förarbetet!

    Kanske har du hört den uppmaningen tidigare och det har sina skäl. Med ordentliga förberedelser blir nämligen målningen eller tapetseringen smidigare och framförallt blir slutresultatet betydligt bättre. Ett vanligt inslag i förarbetet är spackling. Det skapar en jämn och bra yta att måla på och om du tapetserar kommer tapeten att sitta bättre.

  2. Spackla tapetserad vägg

    Bredspackling av gipsskivor hörn

    1. När du ska måla eller sätta ny tapet på en vägg som är tapetserad börjar du med att skrapa bort ojämnheter och ta bort spikar och skruvar. Tapetdelar som sitter löst avlägsnas med stålskrapa och kniv.

    2. Ta sedan ett slippapper och slipa bort kvarvarande tapetrester.

    3. Därefter lägger du på spackel över de ställen där du har tagit bort tapet och spikar. För spackelspaden över spacklet så att ytan blir jämn. Låt torka och spackla ytterligare en gång om ojämnheterna och hålen är stora.

    4. Slipa spacklet när det har torkat och borsta bort slipdammet. Klart!

    Nu har du en jämn och fin yta att tapetsera eller måla på. Se gärna vår film Spackla tapetserad vägg så får du ytterligare steg för steg-instruktioner.

  3. Spackla gipsvägg eller ojämn vägg

    Bredspackel på gipsskarvar

    Har du en ojämn vägg där hela ytan behöver spacklas, krävs en annan teknik – så kallad bredspackling. Vår proffsmålare hjälper dig att lösa uppgiften i filmen Spackla ojämn vägg.

    Är det istället en ny gipsvägg som du ska förbereda? Då ska skarvar och försänkningar mellan gipsskivorna spacklas. Hur du går tillväga ser du i steg för steg-filmen Spackla gipsvägg. Bland våra filmer hittar du även Rullspackla vägg, där vår proffsmålare visar dig en teknik som går ut på att rulla ut spacklet med roller.