Måla vägg med kalkfärg

Kalkfärg vägg: miljövänligt och uttrycksfullt. Kalkfärg består av naturliga ingredienser och pigment, och ger väggarna ett matt men levande utseende som blir allt vanligare i våra hem. Vår guide hjälper dig att måla vägg med kalkfärg med maximal effekt.

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Måla med kryssteknik
 3. 3
  Inspireras
 1. 1

  Förarbete

  Börja alltid med att täcka och maskera alla ytor som du inte ska måla, så att du inte får färg på oönskade ytor. Använd exempelvis vår täckpapp för att maskera lister. Se sedan till att väggen är ren och jämn för att få ett bra slutresultat. Har du exempelvis hål och ojämnheter bör du spackla innan du målar.

  Du hittar både råd och guidning om hur du går tillväga med förarbetet i vår guide: Måla vägg – så gör du, steg för steg.

  platinum täckpapp på vägg

  Grundmåla

  Efter att du har sett till att väggen är ren och jämn behöver du oftast grundmåla väggen innan du målar. Detta beror helt på vilket underlag du ska måla på och vilken typ av kalkfärg du väljer. Vi rekommenderar därför att du går till din närmsta färgfackhandlare för rådgivning innan du sätter igång.

 2. 2

  Måla med kryssteknik

  Det är sedan dags för själva målningen! Syftet med att måla med kalkfärg är att skapa struktur och ge väggen en levande känsla. Tekniken skiljer sig därför från traditionell väggmålning. Istället för att måla vertikalt eller horisontellt använder man en så kallad kryssteknik (se illustration nedan), med korta penseldrag som går kors och tvärs.

  Kalkfärg är något trögare än vanlig färg och kan kräva lite mer av en pensel för att arbeta in den i väggen. Använd därför en bred, slitstark pensel av hög kvalitet, exempelvis vår Platinum vinklad fasadpensel som dessutom är ergonomiskt utformad för att spara på din rygg och dina handleder.

  Roller används normalt sett inte till kalkfärg, eftersom strukturen då kan försvinna.

  Måla med kalkfärg

  Skruva ner effekten

  Vill du ha en lite lugnare och försiktigare effekt? Jobba då istället med lite längre penseldrag kors och tvärs. Du bestämmer själv hur stor effekten ska bli, vilket är en stor fördel med kalkfärg.

  Tänk på!

  Ska du måla med kalkfärg i utrymmen där det finns risk för stänk, som exempelvis kök eller badrum, tänk på att avsluta med att stryka över en sealer som skyddar din vägg.
  Måla med kalkfärg

  Vått i vått

  Se till att du hela tiden målar vått i vått, så att varje nytt penseldrag överlappar det förra innan det hunnit torka. Se till att måla klart hela väggen innan du tar paus, annars kan du lätt få kanter och synliga överlappningar.

 3. 3

  Inspireras

  Måla vägg med kalkfärg

  Kalkfärgsmålad vägg i grått

  Vardagsrum med kalkfärg

  Närbild kalkfärg

  kalkfärgadvägg

  Kalkfärg i sovrum

  Måla kalkfärg i sovrumet

  Foto: Björn Ceder / ny_studio. Styling: Johanna Pilfalk.