Spackla hörn – den ultimata guiden

Spela upp film

Läs våra tips om hur inner- och ytterhörn ska spacklas inför målning eller tapetsering.

Steg för steg

 1. 1
  Spackla hörn
 2. 2
  Spackla innerhörn
 3. 3
  Spackla ytterhörn
 4. 4
  Sista spacklingen
 1. 1

  Spackla hörn

  Använd alltid två spacklar. En mindre som får plats i hinken och en stor att ha spackel på. Tänk på att spacklet ska vara avsett för spackelremsor – exempelvis är vanligt mediumspackel för torrt.

  Använd två spacklar vid bredspackling
 2. 2

  Spackla innerhörn

  När du kommer till ett innerhörn, där två väggar möts, behöver du en spackelremsa av papper. Remsorna är utvecklade för att sammanfoga gipsskivor och minska risken för sprickor. Lägg på spackel i hörnet med en spackel. Vik remsan längsgående i 90 grader och tryck fast den i det fuktiga spacklet. Spackla sedan över remsan vått i vått. Låt torka.

  dras spackelremsa i innerhörnet

  Lägg på ett ytterligare ett lager spackel och låt torka. Spacklet krymper när det torkar, därför behöver du spackla flera gånger.

  drar ett lager spackel med spackelspade
 3. 3

  Spackla ytterhörn

  För att få starka och raka ytterhörn bör du använda hörnskyddslist i metall eller remsor som är förstärkta med metall. Hörnskydd skyddar mot slitage och slag. Lägg på spackel på båda sidor om hörnet. Montera listen enligt tillverkarens instruktioner, eller spackla fast remsan första gången ”vått i vått”. Låt torka.

  Lägg på ytterligare ett lager med spackel och låt torka.

  Tips!

  Metallremsorna passar även bra att sätta i vinkeln mellan tak och vägg om du inte ska ha taklist.
  spacklar ytterhörn
 4. 4

  Sista spacklingen

  Ibland behövs ett extra lager spackel, beroende på hur mycket spacklet har dragit ihop sig när det torkat. På målade väggar kan det även vara nödvändigt att efterspackla när väggarna grundmålats. Var noggrann när du slipar spacklade ytor. Använd slipverktyg och förlängningsskaft – och glöm inte andningsskydd. Torka bort slipdammet med mikrofiberduk.

  Sådär! Nu kan du börja måla eller tapetsera:

  Måla vägg – så gör du, steg för steg
  Tapetsera – så gör du, steg för steg

  Bredspacklar i en hink med gips