Bredspackla vägg – så gör du, steg för steg

Spela upp instruktionsfilm

För bästa resultat när du bredspacklar är det viktigt att vara noga med förarbetet. Väggen måste vara ren och slät när du börjar spackla. Du behöver också vara noga med att jämna ut spacklet för att undvika kanter. De här tre stegen hjälper dig att lyckas.

Svårighetsgrad
Hög

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Bredspackling
 3. 3
  Efterarbete
 1. 1

  Förarbete

  Börja med att täcka golvet med täckpapp. Då slipper du skrapa bort spackelrester efteråt. Dra ut alla spikar och skruvar ur väggen.

  Tapetserad vägg

  Om det är en tapetserad vägg ska du ta bort all lös tapet med stålskrapa och skära rent vid kanterna. Lösa tapetrester kan förstöra spacklingen.

  Slipa

  Slipa hela väggen innan du börjar spackla. Använd ett slipverktyg och ett förlängningsskaft för att komma åt överallt, och för att skona rygg och axlar.

  ta bort lös tapet med skrapa
  Skär bort med kniv
 2. 2

  Bredspackling

  Nu är det dags att bredspackla hela väggen. Börja med att lägga ut spackel på väggens nederkant med den mindre spackeln och dra det uppåt med jämna drag. Byt till den bredare spackeln för att jämna ut spacklet över en större yta. Fortsätt tills hela väggen är täckt.

  När hela väggen är klar låter du spacklet torka enligt tillverkarens anvisningar.

  Tips!

  Om du är högerhänt är det enklast att arbeta från höger till vänster. Tänk på att ha hårt tryck på spackelns vänstra sida och inget tryck på den högra. Då blir det lättare att sprida ut spacklet så att du inte får några kanter.
  bredspackel 20 cm
  spackla med bredspackel
  bredspackla

  Dela upp väggen i sektioner

  Att bredspackla för första gången känns ofta svårt, ta god tid på dig och var inte för hård mot dig själv. Använd dig av exemplet nedan för att dela upp väggen i olika sektioner. Börja med att spackla nedifrån och uppåt till halva vägen. Därefter ovanifrån och till mitten. Arbeta dig igenom sektionerna.

  spackel_exempel
 3. 3

  Efterarbete

  När spacklet har torkat är det dags att slipa hela väggen så att ytan blir helt jämn. Använd förlängningsskaft. Glöm inte att ha andningsskydd mot slipdammet. Om väggen fortfarande är ojämn kan du behöva spackla en gång till. Avsluta med att torka bort allt slipdamm från väggen noggrant på vägg och golv med en mikrofiberduk som du enkelt fäster på slipverktyget.

  Känner du dig osäker på hur ska spackla när du kommer till ett hörn? Läs denna artikel.

  slipa efter spackling