Måla randig vägg – så gör du, steg för steg

Spela upp film

En fondvägg drar alltid blickarna till sig. Istället för att tapetsera kan du hitta ett personligt uttryck genom att måla väggen randig. Med omsorgsfull mätning, maskering och målning får du ett imponerande resultat. Använd fantasin och skapa egna former för att lyfta fram en del av vardagsrummet, sovrummet eller hallen. Se filmen för att få tips och inspiration.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
Två dagar

Steg för steg

 1. 1
  Rengör väggen
 2. 2
  Skydda golvet
 3. 3
  Spackla
 4. 4
  Maskera
 5. 5
  Måla
 1. 1

  Rengör väggen

  Börja med att rengöra väggen ordentligt med vår engångstvätt. Fäst rengöringsduken på ett slipverktyg med förlängningsskaft så att du även kommer åt högst upp på väggen.

  Engångstvätt på slipverktyg
 2. 2

  Skydda golvet

  Lägg täckplast på golvet för att skydda mot färgstänk. Fäst täckplasten på listerna så att färgen inte kan rinna igenom. Täckplasten kommer i en smidig, påfyllningsbar hållare som gör det lätt att riva av plasten.

  Täck över lister med täckplast
 3. 3

  Spackla

  Spackla över eventuella hål i väggen. Låt spacklet torka och slipa sedan bort kanter och ojämnheter med ett slipverktyg.

  slipverktyg
 4. 4

  Maskera

  Använd tumstock och maskeringstejp för att skapa olika ränder och ytor på väggen. Välj kvalitetstejp som ger riktigt skarpa färgkanter.

  Tips!

  Tryck till maskeringstejpen ordentligt mot väggen så inte färg kan krypa in. Sträck inte heller tejpen för mycket.
  Platinum maskeringstejp inomhus
  Måla randig vägg
 5. 5

  Måla

  Måla ytorna i önskade nyanser. Använd pensel för att få precision i hörn och längs kanter, och måla de stora ytorna med roller.

  Nu återstår bara att ta bort maskeringstejpen. Njut av din randiga vägg!

  Måla randig vägg