Måla ett mönster på väggen

Våga vara annorlunda när du målar väggarna i hemmet. Här bjuder vi på inspiration, som exempelvis tvådelade väggar utan skarpa kanter, samt dörrfoderfärg som flyter ut på väggen.

 1. Tvådelad vägg

  Skapa en tvådelad vägg genom att exempelvis måla en mörkare kulör nertill och en ljusare upptill. Använd maskeringstejp för inomhusbruk för att dela upp väggen. Den ger knivskarpa kanter och kan sitta kvar länge på väggen om du behöver ta en paus i arbetet. Måla med roller för medelfina underlag – den ger bra täckning och tar upp mycket färg så att du kan arbeta snabbare.

  Följ vår guide Måla vägg – så gör du, steg för steg för att måla väggar med bästa resultat.

  Måla mönster på vägg

  Vill du ta ytterligare ett steg för att få en spännande effekt, kan du strunta i tejpen och måla övergången mellan färgerna med en roller för grova underlag, så att kanten blir oregelbunden eller suddig.

  Måla mönster på vägg
 2. Använd din list

  När väggarna ska målas låter vi ofta lister och dörrfoder förbli vita. Tänk nytt och måla dem i samma färg som väggen. Det ger en lugn och harmonisk känsla till rummet. Använd maskeringstejp för att skydda färgen eller tapeten på väggen när du målar listerna.

  Här kan du läsa mer om hur du målar lister med perfekt resultat: Måla lister – så gör du, steg för steg.

  bild på rum med list i samma färg som väggen

  Du kan också låta dörrfodret ta för sig ännu mer, genom att måla det i en annan färg och låta färgen fortsätta en bit ut på väggen. Markera med maskeringstejp för känsliga ytor för att skapa en effektfull ram runt dörren.

  Måla mönster på vägg
 3. Håll inte linjen

  Ibland kan det vara läge att tänja på gränserna mellan tak och vägg. Har du tänkt måla taket i en annan färg än vit, får du en fin och annorlunda stil genom att fortsätta med takfärgen några decimeter ner på väggen. Använd maskeringstejp för känsliga ytor för att markera hur långt ner takfärgen ska gå, och för att få en knivskarp övergång mellan kulörerna.

  Läs vår guide Måla tak – så gör du, steg för steg för tips när du ska måla taket.

  Inredningstrender målning