Rullspackla vägg – så gör du, steg för steg

Spela upp instruktionsfilm

Rullspackla innebär att du rullar ut spacklet med en roller och sen jämnar ut ytan med en bredspackel.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
2-3 dagar

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Spackla
 1. 1

  Förarbete

  Börja med att ta bort allt som kan vara i vägen för ditt arbete exempelvis kontakter, sladdar och lampor. För att inte skada ditt golv är det bäst att täcka golvet med golvpapp. Dessutom är det bra att maskera väggar och lister med täckplast.

  Nu är du snart redo för att börja rullspackla men först är det viktigt att rengöra väggen. Vi rekommenderar att du använder dig av vår engångstvätt som är en smidig men väldigt effektiv produkt. Fäst den på ett slipverktyg och tvätta sedan väggen.

  lägg ut täckpapper innan du börjar rullspackla

  Nu är det dags att förbereda själva väggen för rullspackling. För att få en så jämn grund som möjligt att spackla på behöver alla skarvar och ojämnheter slipas ner på väggen. Använd slipverktyget igen och fäst nu ett slippapper på. Fäst slipverktyget på ett förlängningsskaft för att nå längre och arbeta mer ergonomiskt. Torka därefter bort allt slipdamm med en mikrofiberduk.

 2. 2

  Spackla

  Tips!

  Spara på kroppen genom att använda båda händerna med en tvåhandsbredspackel.
  Tvåhandsbredspackel 80 cm

  Nu är det dags att börja rullspackla. Börja med att fylla rollern rikligt med spackel och börja rulla på det på väggen. Använd en bredspackel för att lägga spackel i kanterna och i trånga utrymmen där rollern inte kommer åt lika bra. För att få en så jämn yta som möjligt är det allra bästa att använda en tvåhandsbredspackel, men du kan också använda en bred bredspackel.

  Rullspacklings-teknik

  Tekniken du ska använda dig av är att börja nerifrån och dra långa drag upp mot mitten av väggen. Dra sedan med spackeln en gång till men denna gång uppifrån och mot mitten istället. Ta god tid på dig, oftast behöver man dra över ytan flera gånger för att få en riktigt jämn yta.

  förbereder rullspackling med bredspackel
  bredspacklar med bred spackel innan rullspackling

  När du har rullspacklat hela väggen så låter du spacklet torka ordentligt. Slipa sedan lätt på ytan och torka bort slipdammet från väggen. Gör nu om hela bredspacklings-processen en gång till så har du snart en riktigt bra grund för att måla eller tapetsera på.

  Lycka till!