Spackla gipsvägg – så gör du, steg för steg

Spela instruktionsfilm

Hur bra slutresultatet blir när du målar eller tapetserar beror till stor del på underlaget. På en ny gipsvägg behöver skarvarna mellan gipsskivorna och skruvhålen spacklas och slipas, så att du får en helt slät yta. Följ de här tre stegen, så blir det lättare att lyckas.

Svårighetsgrad
Medel

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Grundspackling
 3. 3
  Spackelteknik
 4. 4
  Spackla hörn
 5. 5
  Sista spacklingen
 1. 1

  Förarbete

  Börja med att täcka golvet med golvpapp. Se till att alla skruvskallar är ordentligt iskruvade och att inget gips sitter löst. Om något gips är skadat eller sitter löst skär du bort det. Där två skivor utan försänkning möts behöver du skära en nerfasning.

  Skär för att jämna ut gipsskivorna
 2. 2

  Grundspackling

  Börja med att spackla eventuella skurna skarvar med en bredspackel och låt torka. Slipa och torka bort slipdammet. Fäst sedan skarvremsan med vävlim som du penslar på för att få ett bra fäste. Använd gipsbruk för springor och skador som är större än 3 mm. Gipsbruk torkar snabbare än spackel.

  spackla över skarvar

  Tips!

  Använd alltid två spacklar. En liten som får plats i hinken och en stor att ha spackel på.
  Bredspackel 25 cm för spackling

  Spackla nu alla försänkningar. Sprit ut spacklet över skarven och tryck fast skarvremsorna i spacklet innan det hunnit torka. Skarvremsor används för att undvika framtida sprickor. Använd alltid skarvremsor av papper, de är formstabila i alla riktningar. Lägg på ett nytt lager spackel över remsan direkt. Glöm inte att spackla över skruvskallar och små hål.

  Du behöver inte slipa mellan spacklingarna, men tänk på att stryka ut spacklet ordentligt. Låt spacklet torka.

  sätta skarvremsa
  Spackla gipsväggar med bredspackel
 3. 3

  Spackelteknik

  Håll spackeln på samma sätt som på bilden. På det sättet kan du använda pek- och långfingret för att styra spackeln genom att trycka och släppa fingrarna.

  Använd lite och sedan mer spackel
 4. 4

  Spackla hörn

  Att spackla hörn kräver ett speciellt arbetssätt. Läs vår guide Spackla hörn, för ett bra resultat.

  drar ett lager spackel med spackelspade
 5. 5

  Sista spacklingen

  Lägg nu på ytterligare ett lager med spackel och låt torka. När spacklet torkar krymper det, därför behöver du spackla flera gånger.

  Var noggrann när du slipar. Använd slipverktyg och förlängningsskaft – och glöm inte andningsskydd. När du har slipat klart är det viktigt att torka bort allt slipdamm på väggen med en mikrofiberduk. Sådär! Nu kan du börja måla eller tapetsera.

  Slipa spacklad vägg med slipverktyg och förlängningsskaft
  Mikrofiberduk till slipverktyg