Ny tryckimpregnerad terrass? Det här ska du tänka på

Här finns några tips och trix för dig som vill behandla din nylagda tryckimpregnerade terrass. Glöm inte rengöringen och ha lite tålamod i torkningsprocessen.

 1. Tryckbehandlat trä är det vanligaste materialet vi använder för våra uteplatser. Träet har gått igenom en process som gör träet motståndskraftigt mot röta och svampangrepp. I grund och botten innebär det att det kommer att klara sig utan behandling – träet kommer bara att bli grått med tiden. Men det betyder inte att trädet inte spricker och flagnar, och med tiden blir mindre bekvämt att gå på. Därför rekommenderas det ändå att behandla brädorna.

  Olja altan

  Hur lång tid ska jag vänta innan jag behandlar tryckbehandlat trä?

  Detta varierar beroende på hur länge brädorna har legat och torkat innan de har kommit hem till dig. Vanligtvis kommer de att kunna bearbetas 4–6 veckor efter impregnering, men det viktigaste är att träet är helt torrt, det vill säga när fukthalten är under 15%. Ett tips kan vara att höra med byggmarknaden hur länge brädorna har funnits i lager där, och välja brädor som har en ganska enhetlig grön färg. Detta kan också vara en indikation på hur länge du måste vänta. Ju grönare brädor – desto längre väntetid.

  Kemikalierna i de nya brädorna kommer att dras ut veckorna efter att de har producerats. Här kommer även vädret och utetemperaturen att spela roll i torkningsprocessen. På våren och hösten tar det längre tid för träet att torka, men tumregeln är 4–6 veckor. Under varma sommardagar torkar terrassen snabbare. Då kan det vara en bra idé att börja planera för behandling.

  Behandla altan med Anza 2-i-1 altanverktyg

  Varför ska jag vänta med att behandla terrassen?

  Det lönar sig inte att vara otålig här. Om du behandlar din uteplats för tidigt kan det störa brädornas torkningsprocess och träet kan spricka eller slitas upp. Detta kommer bara att ge dig extra arbete eftersom du måste börja om med att behandla altanen, för att säkerhetsställa att du får en väl skyddad terrass. Men, du bör inte heller skjuta upp jobbet för länge. En vintersäsong med obehandlat trä kan vara tuff för träverket, med snö, frost och väder och vind som kan orsaka sprickor i träet.

  Kom ihåg att tvätta

  Många tänker inte på att tvätta den nya terrassen innan de behandlar den. Det kan finnas ett lager av kemikalier på brädornas yta, och dessutom pollen och andra saker som ofta samlas på altanen på kort tid. Se därför till att rengöra din altan med ett lämpligt tvättmedel, som samtidigt är skonsam mot de nya brädorna. Skölj väl och låt det torka ordentligt. Vill du veta mer om hur du bäst rengör din altan? Läs vår steg-för-steg-guide här.