Terrassguiden – allt du behöver veta

Det är dags att börja fundera på hur du vill behandla din altan inför utomhussäsongen. Vi finns här och hjälper dig att välja rätt behandling och rätt verktyg.  

 1. Träolja eller terrasslasyr?

  Många funderar på om man ska välja träolja eller trälasyr när man ska behandla sin altan. Enkelt förklarat är den största skillnaden på träolja och terraslasyr hur ofta du behöver tillämpa en ny behandling. Träoljan håller inte lika länge som terraslasyr, men ger en annan finish. Terrasoljan håller alltså längre, men lämnar ett tydligare lager ovanpå träet.

  Impregnerat trä- vad ska jag tänka på?

  Om du har lagt en ny terrass är tryckimpregnerat trä ett av det vanligaste materialet. Träet behandlas med ett medel som gör att träet klarar sig bra utan ytterligare behandling och det blir naturligt grått med tiden. Men det betyder inte att brädorna inte spricker, flagnar och blir obekväma att gå på. Därför rekommenderar vi att bearbeta träet. Det du ska tänka på är att vänta tills träet är ordentligt torrt, helst 4–6 veckor.

  Kan jag rädda en altan med tråkiga och slitna brädor?

  Har du aldrig behandlat din altan eller har du tagit över en altan med slitna brädor? Så länge träet inte är för gammalt finns fortfarande hopp med några enkla knep. Mycket kan lösas genom att ge terrassen en grundlig tvätt och skrubb med en ordentlig terrassborste. Vi visar hur du rengör din altan på bästa sätt här.

  Tvätta altan med altanverktyg innan du oljar altanen
 2. Hur slipar jag min uteplats?

  Efter att du har rengjort din altan och träet har torkat, måste du göra en ordentlig slipning för att få ett bra slutresultat. Börja med ett grövre slippapper (exempelvis korn 80) och gå sedan över till ett finare papper (exempelvis korn 120). Här är allt du behöver veta när du ska slipa din uteplats.

  slipa altan med altanverktyg

  Tidigare behandlad terrass?

  Har du terrassbrädor som börjar flagna, spricka eller helt enkelt inte är trevliga längre? Då är det dags att göra en ny behandling på din altan. För att få ett så fint och hållbart resultat som möjligt ska du göra ett ordentligt förarbete. Nyckeln är att rengöra och skrubba alla brädor ordentligt, och se till att du får bort alla gamla oljerester innan du applicerar någon ny behandling. Om din altan är väldigt smutsig eller har fått mögel eller alger kan det vara bra att använda en alg- och mögeltvätt för att göra ytan riktigt ren.

  Vilka verktyg behöver jag för att behandla min altan?

  När det kommer till att behandla altan är det vanligt att köpa lite sämre verktyg, men genom att välja måleriverktyg av högre kvalité får du ett bättre slutresultat, på kortare tid. Vårt altanverktyg 2-I-1 är vårt bästa verktyg för terrassen. Om du dessutom lägger till ett förlängningsskaft, skonar du både rygg och knän. Altanverktygets appliceringsdyna säkrar ett tunt och jämnt lager utan överlappningsmärken och motverkar droppar och stänk. Läs mer om altanverktyget här.

  Altanverktyg 2-i-1