Ta hand om din roller efter målning

Har du använt en roller och funderar på vad du ska göra med den när du har målat klart? Vi vet att många hemmafixare känner sig osäkra på den frågan. Eftersom en roller tar upp mycket färg krävs det stora volymer vatten för att få den ordentligt ren, därför är det mest hållbart att slänga din använda roller och köpa en ny till nästa projekt.

  Tillsammans med forskningsinstitutet RISE har vi undersökt hur man på ett hållbart sätt kan ta hand om sina använda måleriverktyg. Undersökningen visade oss att det är 55%* som tvättar sin roller direkt i diskhon vilket riskerar att plaster, metaller och andra farliga substanser från färg hamnar direkt i avloppen. Dessa typer av färgsubstanser kan inte avloppsreningsverk rengöra vilket innebär att farliga ämnen kommer direkt ut i havet där de har en skadlig effekt på miljön. Vår undersökning visar att det mest hållbara sättet är att slänga rollern efter användning. Nedan beskriver vi hur du ska gå till väga.

  *Källa: RISE, 2021 

  Roller som rullar in färg i ett färgtråg

  1. Skrapa av färgen

  Använd en rollerskrapa för att få ur så mycket färg som möjligt från rollern. Genom att använda en rollerskrapa kan du spara upp till 64% av färgen som finns i rollern*, vilket motsvarar cirka 1-2 m² målning, beroende på vilken roller som du använt. Färg du kan återanvända till andra projekt i stället för att slänga ut!

  *Källa: RISE, 2021 (Testat på rollers från Anzas sortiment)

  Hand som använder rollerskrapan för att skrapa bort färg från rollern tillbaka i färgburken

  2. Ska du fortsätta måla? Plasta!

  Ska du fortsätta använda rollern med samma färg? Se då till att plasta in din roller tätt med plastfolie eller en plastpåse, så den håller sig fuktig. Då kan du använda den igen nästa dag. Är du klar med din roller kan du lägga den på lite täck- eller tidningspapper och låta den torka helt.

  Hand som håller en inplastad roller
  Roller som ligger och torkar på tidningspapper

  3. Släng

  När du målat klart med din roller och den har torkat helt slänger du den i brännbart.

  Tips!

  Har du även penslar som behöver tas hand om? Vi visar hur du kan tvätta och återanvända dem här: Ta hand om och rengör dina penslar
  Roller som slängs i en papperskorg