Måla staket – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Ska du måla staket? Staket får ta mycket stryk av väder och vind, och behöver därför fräschas upp emellanåt. Vill du ge ditt staket en helt ny look, eller kanske bara ett nytt lager färg för att skydda den? Vi visar hur du förbereder och målar ett staket på ett sätt som ger ett utmärkt resultat.

Svårighetsgrad
Medel

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Grundmåla
 3. 3
  Täckmåla
 1. 1

  Förarbete

  Innan du börjar måla ditt staket behöver du göra ett bra förarbete. Börja med att först tvätta av staketet med exempelvis en alg- eller mögeltvätt, detta för att få bort osynliga sporer och alger så att de inte växer ut under färgen. Låt torka ordentligt. Placera gärna en täckfilt under staketet för att skydda marken.

  Tips!

  Tvätta staketet varje år så håller resultatet längre.
  Tvätta av staket

  Skrapa sedan bort all löst sittande färg, slå i eventuella spikar som sticker ut och slipa ned vassa hörn på staketet. Tänk på att sopa undan allt färgskrap så att det inte blåser upp i den våta färgen när du målar.

  Skrapa staket
 2. 2

  Grundmåla

  Innan du börjar måla ditt staket behöver du behandla de trärena ytorna som uppstått efter skrapningen. Olja med en impregnerande grundolja och var särskilt noga med ändträet där fukt lätt tränger in. Låt sedan torka. Är träet riktigt torrt kan du behöva stryka på olja två gånger – det krävs ordentligt med olja, nästan så att den ligger kvar på ytan. Grundmåla sedan staketet med grundfärg för trä. Använd en roller för de stora träpartierna, och en pensel för svåråtkomliga ytor. Se till att du även grundmålar ändträet.

  Tips!

  Använd ett tråg för att lättare fördela färgen på rollern. Då slipper du även skräp i färghinken.
  Handhållet färgtråg
  Måla staket med handhållet tråg
 3. 3

  Täckmåla

  Se till att ytan är torr när du gör en första strykning med täckfärg. Måla därefter ytterligare en gång. Glöm inte bort att måla ändträet.

  Tips!

  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus – då torkar färgen för snabbt.
  Måla staket med pensel
  Måla staket