Låt regnet göra jobbet åt dig

Regn är det perfekta vädret för att tvätta träterrassen eller altanen. Regnet hjälper dig dels med själva rengöringen, dels genom att skölja bort smuts och tralltvätt åt dig efteråt. Smart, eller hur?

  Det här behöver du:

  Så här jobbar du och regnet bäst tillsammans

  Låt först regnet falla ett tag för att fukta ner hela träet på altanen. Använd sedan en terrass- eller tralltvätt för rengöring. Häll upp medlet i en lågtrycksspruta, fördela det jämnt över trallen och låt det verka enligt tiden som anges på förpackningen. Vi rekommenderar att avstå från att använda vanlig såpa då den har en tendens att bilda en hinna, vilket inte är optimalt om du planerar att behandla altanen med olja eller lasyr senare.

  Skrubba därefter hela altanen med en terrassborste. Terrassborsten är framtagen för att effektivt få bort all ingrodd smuts. Se till att hålla hela träet fuktigt medan du skrubbar.

  Efter skrubbningen sköljer du bort den lösa smutsen och tralltvätten med vattenslang – eller, om det ”dåliga” vädret håller i sig: låt regnet skölja av altanen på ett naturligt sätt.

  Om du tänker fortsätta arbeta med altanen efter rengöringen – till exempel slipa och olja in den – behöver du låta träet torka ordentligt. Efter regnet kan det ta ett dygn eller mer för att allt ska bli riktigt torrt, så ha lite tålamod.

  Tvätta altan med altanverktyg innan du oljar altanen

  Glöm inte att täcka och skydda

  En viktig del av ditt utomhusprojekt, oavsett om du tänker rengöra, olja, lasera eller måla något, är att noga täcka det som inte ska utsättas för stänk från kemiska vätskor. Husgrunden, fönsterglas och växter är några exempel på saker du troligtvis inte vill skada i onödan.

  Täckplast och en maskeringstejp för utomhusbruk är två självklara produkter för att täcka och skydda. Vi har även tagit fram en täckplast med inbyggd tejp – enklare kan förarbetet knappast bli!

  Vill du lära dig mer om att tvätta altanen? Läs vår steg-för-steg-guide för hur du rengör din altan här.

   

 1. Skydda altanen med täckplast innan du oljar altanen