Måla krukor – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Klassiska terrakottakrukor behöver inte vara just klassiska. Här får de istället en egen stil med färg och egenkomponerade mönster. Den personliga touchen förstärks med måade odlingspinnar. Perfekt att göra iordning och ge bort till en trädgårdsintresserad kompis eller familjemedlem.

Svårighetsgrad
Lätt
Tidsåtgång
1h

Steg för steg

 1. 1
  Kruka med karaktär
 2. 2
  Förarbete
 3. 3
  Måla
 4. 4
  Måla blomsterpinnar
 1. 1

  Kruka med karaktär

  Måla krukor

  Krukor som målas är ett enkelt sätt att få en fin utsmyckning både inne och ute.

  Vi använder ett antal terrakottakrukor i två olika storlekar och väljer här att göra två olika mönster upptill på krukorna – en variant med ränder med olika mellanrum, och en med ett enhetligt trekantsmönster. Mönster och kulörer kan naturligtvis väljas helt efter tycke och smak. Vi använde guld, turkost och vitt.

 2. 2

  Förarbete

  Maskera krukor

  För att få ett bra slutresultat måste ytan som ska målas vara i bra skick. Se därför till att krukorna är rengjorda och torra innan arbetet påbörjas. Skydda även bordet som du målar krukorna på mot eventuellt färgspill.

  Tips!

  Använd en tejp av hög kvalitet som fäster bra på underlaget, så får du skarpa färgkanter.
  Maskera krukor

  Använd maskeringstejp för att skapa mönstret. Välj tejp av bra kvalitet för att få riktigt skarpa kanter när du målar. Tryck till tejpen ordentligt mot underlaget och sträck den en liten bit nedanför krukornas kanter.

 3. 3

  Måla

  Måla krukor

  När tejpen är på plats och markerar mönstret, måla två gånger med en liten pensel. Ta bort tejpen innan färgen har torkat.

  Måla krukor
 4. 4

  Måla blomsterpinnar

  Tips!

  Sätt en liten tejpbit på den ände av pinnen som ska stickas ned i jorden, så kan du enkelt hålla i pinnen när du målar utan att få färgkladd på händerna.
  Gör egna odlingspinnar

  Vill du även göra fina och personliga odlingspinnar? Måla med fönsterfärg så håller färgen längre. Måla två lager. När färgen torkat kan du skriva namnen på grönsakerna eller kryddorna med en tuschpenna.

  Pinnarna är sedan färdiga att stickas ned i krukorna.

  Måla odlingspinnar