Steg för steg
Förarbete
Slarvar du med förarbetet kan du aldrig få ett snyggt slutresultat, så lägg gärna lite extra tid på tvätt och slipning. Vi lovar att du får igen den.
Skydda ytor runt altan och terrass.
Skydda omkringliggande ytor såsom växter i rabatter runt terrassen eller i närheten av utemöblerna. Använd en tejp som är anpassad för utemiljö för att fästa en plastfolie eller täckduk över de ytor du vill skydda. I vissa fall kan det vara bra att använda häftstift.
Se till att ha rent på ytorna som ska oljas.
Alla ytor som ska oljas måste först rengöras, använd gärna förlängningsskaft. Är ytorna angripna av svamp rengör du dem med en särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten och låt torka innan du fortsätter.
Slipa slipper du inte.
Slipa av träet för att få bort smuts, vassa kanter vid ändträ, stickor och ojämnheter som bildats runt t ex skruvar. Om det är en träterrass du ska olja, använd ett förlängningsskaft med ett förlängningsbart slipverktyg och ett slippapper, så blir arbetet lättare och mer ergonomiskt. Till kanter och mindre ytor går det bra med slippapper och slipkork. Anpassa kornstorlek på slippappret efter underlaget du ska slipa.
Borsta av, rolla på.
Borsta av ytorna noggrant innan du börjar olja in terrassen eller utemöblerna.
Impregnera och olja
Så där ja. Nu är du redo att påbörja själva oljningsarbetet. När du väljer att göra arbetet är upp till dig, men vårt tips är senvåren, då trävirket är torrt och svalt.
Pensla eller rolla olja?
Det går lika bra att rolla in oljan som att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi. Testa gärna Platinum rollerset för extra fina underlag som innehåller Platinum Antex maxiroller, tråg och maxibygel. Använd ett förlängningsskaft till rollerbygeln så blir arbetet lättare och du får mer kraft till de stora ytorna. Om du använder lasyr eller pigmenterade oljor bör du använda en terrassdyna. Tänk på att stryka i samma riktning som ådringen i träet.
Inga glömda ytor.
Oavsett om du rollar eller penslar bör du även ha en pensel för att komma åt i springor och andra svåråtkomliga ytor. Till utemöblerna kan det också vara bra att ha en mindre lackpensel för att komma åt överallt.
Brännpunkten.
Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
I slutändan.
Att det regnar på dina utemöbler är inte så farligt. Då är det värre med den ständiga fukten från marken, som har kontakt med bords- och stolsbenens ändträ. Ändträet suger upp tio gånger mer fukt än de hyvlade sidorna på en bräda. Placera ett burklock under varje ben, fyll på olja och låt träet suga åt sig under något dygn.
Tips! Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
Underhåll
Underhåll är viktigt för att dina utemöbler och din träterrass ska hålla sig fina. Tvätta av dem och ge dem en ny omgång olja varje höst och vår.
Några tvättråd.
Börja med att tvätta av träet för att få bort smutsen. Använd en tvättborste som tål alg- och mögeltvätt och som går att montera på ett förlängningsskaft. Att spola av ytorna enbart med vatten är det mest skonsamma sättet och passar bra vid lätt nersmutsade ytor. Högtryckstvätt kan användas för att spola bort vädergrånad. Arbeta i så fall jämnt över ytan, så att det inte blir ränder efter strålen.
Få bukt med fukten först.
Låt ytorna torka i någon vecka innan du går på med oljan för att undvika röta i träet. Det är bra att mäta fuktigheten i träet med en fuktmätare. Kanske kan du låna en i din måleributik – hör med din färghandlare. För utvändig målning ska fukthalten vara mindre än 17%.