Spela upp film

Olja Trä – tre steg för ett bättre resultat

Vårda din altan, och gör dina utomhusstunder trivsammare.

Dina utemöbler och din träterrass är något som du vill kunna använda så mycket som möjligt. Användning innebär också slitage, samtidigt som vädrets påfrestningar kan vara hårda. Men lägger du en stund på att vårda materialet ökar hållbarheten och dina utomhusstunder blir trivsammare. Olja ytorna med jämna mellanrum för att ge träet en fin, slitstark yta.

 • Svårhetsgrad: Medel
 • Tid: 1 dag
 • Färg: Olja
 • Årstid: Vår & Sommar

Steg för steg

1

Förarbete

Slarvar du med förarbetet kan du aldrig få ett snyggt slutresultat, så lägg gärna lite extra tid på tvätt och slipning. Vi lovar att du får igen den.

Skydda ytor runt altan och terrass.

Skydda omkringliggande ytor såsom växter i rabatter runt terrassen eller i närheten av utemöblerna. Använd en tejp som är anpassad för utemiljö för att fästa en plastfolie eller täckduk över de ytor du vill skydda. I vissa fall kan det vara bra att använda häftstift.

Se till att ha rent på ytorna som ska oljas.

Alla ytor som ska oljas måste först rengöras, använd gärna förlängningsskaft. Är ytorna angripna av svamp rengör du dem med en särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten och låt torka innan du fortsätter.

olja trä med pensel

Slipa slipper du inte.

Slipa av träet för att få bort smuts, vassa kanter vid ändträ, stickor och ojämnheter som bildats runt t ex skruvar. Om det är en träterrass du ska olja, använd ett förlängningsskaft med ett förlängningsbart slipverktyg och ett slippapper, så blir arbetet lättare och mer ergonomiskt. Till kanter och mindre ytor går det bra med slippapper och slipkork. Anpassa kornstorlek på slippappret efter underlaget du ska slipa.

slipa altanen med slipverktyg

Borsta av, rolla på.

Borsta av ytorna noggrant innan du börjar olja in terrassen eller utemöblerna.

2

Impregnera och olja

Så där ja. Nu är du redo att påbörja själva oljningsarbetet. När du väljer att göra arbetet är upp till dig, men vårt tips är senvåren, då trävirket är torrt och svalt.

Pensla eller rolla olja?

Det går lika bra att rolla in oljan som att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi. Testa gärna Platinum rollerset för extra fina underlag som innehåller Platinum Antex maxiroller, tråg och maxibygel. Använd ett förlängningsskaft till rollerbygeln så blir arbetet lättare och du får mer kraft till de stora ytorna. Om du använder lasyr eller pigmenterade oljor bör du använda en terrassdyna. Tänk på att stryka i samma riktning som ådringen i träet.

olja trä med roller

Inga glömda ytor.

Oavsett om du rollar eller penslar bör du även ha en pensel för att komma åt i springor och andra svåråtkomliga ytor. Till utemöblerna kan det också vara bra att ha en mindre lackpensel för att komma åt överallt.

Olja altanen med pensel

Brännpunkten.

Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.

I slutändan.

Att det regnar på dina utemöbler är inte så farligt. Då är det värre med den ständiga fukten från marken, som har kontakt med bords- och stolsbenens ändträ. Ändträet suger upp tio gånger mer fukt än de hyvlade sidorna på en bräda. Placera ett burklock under varje ben, fyll på olja och låt träet suga åt sig under något dygn.

Tips! Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
3

Underhåll

Underhåll är viktigt för att dina utemöbler och din träterrass ska hålla sig fina. Tvätta av dem och ge dem en ny omgång olja varje höst och vår.

Några tvättråd.

Börja med att tvätta av träet för att få bort smutsen. Använd en tvättborste som tål alg- och mögeltvätt och som går att montera på ett förlängningsskaft. Att spola av ytorna enbart med vatten är det mest skonsamma sättet och passar bra vid lätt nersmutsade ytor. Högtryckstvätt kan användas för att spola bort vädergrånad. Arbeta i så fall jämnt över ytan, så att det inte blir ränder efter strålen.

Få bukt med fukten först.

Låt ytorna torka i någon vecka innan du går på med oljan för att undvika röta i träet. Det är bra att mäta fuktigheten i träet med en fuktmätare. Kanske kan du låna en i din måleributik – hör med din färghandlare. För utvändig målning ska fukthalten vara mindre än 17%.

 

Hjälp!

Frågor och svar

 • Kan man måla när det är soligt ute?
  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt. Då skyddar färgen inte som avsett. Detta är särskilt viktigt när du grundar med oljefärg som ska hinna tränga in i träet innan den torkar. Du kan dessutom utsätta dig för onödigt mycket ångor av lösningsmedel. Detta gäller framför allt gammaldags linoljefärg och ibland linoljeburen alkydfärg.
 • Behöver man grundolja fasaden?
  Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja.
 • Behöver man skrapa fasaden innan målning?
  För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg. Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.
 • Hur tvättar man en träfasad?
  För att göra fasaden ren från smuts, mögel och flagnande färg behöver du tvätta med målar- eller mögeltvätt. Skrapa sedan bort löst sittande färg med en färgskrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Tips! Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt.
 • Vilka måleriverktyg behöver jag för att måla fasaden?
  En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel. Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare. Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.
 • Kan man olja terrassen när det är soligt ute?
  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
 • Ska man torka bort överflödig olja när man oljar terrassen?
  Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
 • Vad ska man använda för färg till fönster?
  Fönster är sämre isolerade än andra delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av temperaturskillnader ute och inne. Därför är det viktigt att måla fönstrets utsida med en utomhusfärg och insidan med inomhusfärg för fönster. Följ alltid din färghandlares rekommendationer. Det är viktigt att fönstren är ordentligt grundade även utvändigt med penetrerande grundolja under färgen. Låt grundoljan ”dra” i max 30 - 60 minuter innan övermålning med grundfärg.
 • Hur förbereder man utemöblerna för målning/oljning?
  Alla ytor som ska oljas eller målas ska först rengöras med målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten. Gammal, flagnande färg skrapas bort. I vinklar och hörn kan du använda en liten trekantsskrapa, på större ytor en större färgskrapa. Slipa sedan av ytorna med ett slippapper för att få bort eventuell fiberresning och ojämnheter.
 • Hur målar man utemöbler?
  Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä innehåller mögelhämmande tillsatser som gör den olämplig att måla på direkt. Först efter ett år kan den målas över med täckande färg eller lasyr. Obehandlat trä som ska täckmålas ska först impregneras med vanlig grundolja. Slipa sedan med fint slippapper innan du målar vidare med täckande utomhusfärg. Måla kanter och detaljer först. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt. För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Det syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ner penseln i våt färg.
 • Hur vet man att det är dags att måla om fönstren?
  Kontrollera fönstren varje år. Ser du sprickor i kitt och färg i fönsterbågarnas bottenstycke så är det tecken på att det är dags att måla om. Det är där fönstren är känsligast. Är fönstret bra i övrigt kan det räcka med att måla bottenstycket och ca 20 cm upp på sidorna. Men tänk på att även om du bara ska måla bottenstycket så ska det göras grundligt.