Matt eller blank färg – tänk på det här

Matt eller blank färg är en vanlig fundering vid målning i hemmet. Vi har tipsen till dig som har svårt att bestämma dig.

 1. målar vägg med roller

  Att välja matt eller blank färg är naturligtvis en fråga om tycke och smak.

  Men det finns även praktiska faktorer att ta hänsyn till vid målning på olika ytor. Matt har varit trendigt en tid, ger en behaglig yta och reflekterar inte lika mycket ljus som en blank variant. Ett vanligt val i sovrum och vardagsrum.
  För att få riktigt bra och slät finish bör du måla med en roller med kort lugglängd som inte ger struktur. Anzas Elite roller för medelfina underlag är passande val som gör att väggen får en sammetslen känsla. Tänk på att om väggen redan har en rollerstruktur, kommer den att finnas kvar oavsett vilken roller du väljer. Vill du få bort väggens befintliga struktur, rekommenderar vi att du bredspacklar först.

  Välj rätt färgglans för ditt underlag

  Blank färg ger mer reflexer från ljuset, men har fördelen att den är lättare att torka av och hålla ren. I exempelvis hallen eller köket är därför blank, alternativt halvmatt färg ett praktiskt val.

  Anza Platinum Lackpensel ligger på lock till färgburk

  Har du svårt att bestämma dig? Måla både matt och blankt

  Använd tejp för att dela av ytor och måla de olika ytorna med blank respektive matt färg för att få en annorlunda effekt.

  Vad betyder då de olika glansgraderna som anges på färgburkarna?

  Glansskalan ser ut som följer:
  1-5 helmatt färg
  6-10 matt färg
  11-30 halvmatt färg
  31-60 halvblank färg
  61-90 blank färg
  90-100 högblank färg