Måla trappa – så gör du, steg för steg

Spela instruktionsfilmen

En trappa gör mer än att bara tar oss upp och ner. Den är ofta placerad på ett sätt som ger den en viktig roll i inredningen. Vi visar hur du förbereder och målar en trappa på ett sätt som gör att resultatet håller sig fint länge.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
4 dagar

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Målning
 1. 1

  Förarbete

  Innan det är dags att börja måla trappa krävs lite förarbete. Börja med att tvätta alla ytor som ska målas med målartvätt. Var noggrann i alla vinklar och vrår. Låt torka. Skrapa därefter bort alla ojämnheter och löst sittande färg med en färgskrapa och slipa ytan så att färgen fäster bättre. Torka sedan bort slipdammet med en mikrofiberduk.

  Slipa trappa innan målning

  Om du målar en trären yta ska alla kvistar målas med kvistlack, annars finns det stor risk att kvistarna blöder igenom efter en tid. När du har målat behöver du spackla igen ojämnheter och hål med en japanspackel. Låt torka och slipa därefter de spacklade ytorna. När du är klar spacklar du och slipar ytterligare en gång, men denna gång spacklar du även lackade kvistar. Torka sedan rent ytorna med en mikrofiberduk och maskera mot väggen med maskeringstejp.

  Måla med Kvistlack i trappa
 2. 2

  Målning

  Om du behöver använda trappan när du ska måla eller under torktiden, måla vartannat trappsteg. Markera de steg som inte ska målas, t.ex. med ett kryss av maskeringstejp, så blir det lätt att hålla koll.

  Märk trappstegen du inte ska måla

  Nu är det dags att måla trappa! Börja med en liten pensel och måla längs kanterna på varje steg. Måla sen de stora ytorna med en miniroller.

  Måla sidorna och alla sättstycken med pensel – en snedställd lackpensel och en kort vinkelpensel är ett bra tips. Låt torka och måla sen en gång till.

  När färgen har torkat kan du torka av golvet och njuta av din nya fina trappa.

  Måla hörn i trappa
  Måla trappa