Måla unik stol – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Vill du skapa en unik, färgglad stol till ditt hem? Kanske behöver loppisfyndet en uppfräschning eller hade IKEA-stolen inte riktigt rätt kulör? Ta tips och inspiration ifrån denna film och skapa en stol som inte liknar någon annan!

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
2h

Steg för steg

 1. 1
  Slipa
 2. 2
  Ta bort dammet
 3. 3
  Grundmåla
 4. 4
  Maskera
 5. 5
  Måla
 6. 6
  Avmaskera
 1. 1

  Slipa

  Innan du ska måla din unika stol behöver du lägga ut täckpapp under stolen, detta för att skydda mot eventuellt färgstänk. Slipa därefter alla ytor på stolen för att få bort eventuella ojämnheter och för att färgen ska fästa ordentligt. Tänk på att vara försiktig så att du inte slipar för djupt, då kan ytan bli förstörd.

  Slipa och måla stol
 2. 2

  Ta bort dammet

  Torka sedan noggrant bort allt slipdamm från stolen med en mikrofiberduk.

  Torka av och måla stol
 3. 3

  Grundmåla

  Nu är det dags att lägga grunden för din unika stol! Det gör man för att färgen ska fästa bättre. Måla klart en del i taget på din stol, och titta på stolen ur olika vinklar för att inte missa något. Använd en roller till de stora ytorna och lackpensel i hörn och längs kanter. När du målat klart låter du färgen torka ordentligt.

  Fyll sen eventuella hack och djupa repor med träspackel. Låt spacklet torka och följ anvisningarna på tuben/burken. När spacklet har torkat behöver ytan slipas en gång till. Torka av damm med en mikrofiberduk.

  Lackpensel måla stol
 4. 4

  Maskera

  Nu är det dags att skapa mönstren som du önskar måla för din unika stol. Använd maskeringstejp och eventuellt en tumstock för att skapa linjer och dela in stolen i olika ytor eller mönster. Det är bara din kreativitet som sätter gränser! Vill du hellre måla i en och samma kulör tipsar vi om vår andra artikel: Måla pinnstol – så gör du, steg för steg.

  Tumstock för mönster till måla stol
 5. 5

  Måla

  När du gjort klart dina mönster, måla ytorna på din stol i de nyanser du önskar. Använd en roller på större ytor och en pensel där du behöver extra åtkomst och precision, som exempelvis i hörn och längs kanter. Har du en pinnstol med smalt ryggstöd eller en stol med mycket detaljer är vår Platinum Precision-pensel att rekommendera. Låt färgen sedan torka.

  Tips!

  Anpassa storleken på penseln efter ytan som ska målas, så går arbetet fortare
  Penselskola snedställd lackpensel
  Måla unik stol
 6. 6

  Avmaskera

  Se till att ta av maskeringstejpen direkt efter att du målat ditt andra lager. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och njuta av din nya, unika stol!

  Måla stol