Måla på tyg – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Kuddar i olika färger är ett vanligt sätt att liva upp och förändra i hemmet. Men ibland kan kuddarna själva behöva lite nytt liv. Du behöver enfärgade kuddfodral, rollers, tejp, schabloner och låt starka färger sätta ett ordentligt avtryck.

Svårighetsgrad
Lätt
Tidsåtgång
2h

Steg för steg

 1. 1
  Måla kudde
 2. 2
  Skapa ett mönster
 3. 3
  Måla
 1. 1

  Måla kudde

  Att ge gamla stolar, skåp och andra möbler ny färg är något som många har provat någon gång. Målning av kuddar är kanske inte lika vanligt, men med lite noggrannhet och fantasi är det enkelt att få ett fint resultat. Här använder vi textilfärger i olika kulörer och målar kuddfodralen med en roller. Kuddarna får genast en ny och egen stil och man kan med enkla medel piffa upp gamla kuddfodral som redan finns hemma.

  Måla på kudde
 2. 2

  Skapa ett mönster

  Först är det dags att bestämma hur kuddfodralen ska målas. Det funkar att använda sig av maskeringstejp för att skapa egna mönster eller använda sig av färdiga schabloner.

  Måla på kudde schablon
  Måla på kudde schablon

  När man målar på ena sidan är det lätt att färgen tränger igenom till baksidan. Använd därför skyddande plast inuti kuddfodralet.

  Måla på kudde
 3. 3

  Måla

  Måla på kudde schablon

  Måla på tyget med roller. Använd en bra maskeringstejp som ger riktigt skarpa kanter. Om du använder en schablon måste den ligga tätt mot tyget. Annars kan färgen ta sig in under kanterna. Ta bort tejpen och schablonen så fort du har målat klart och låt färgen torka. Följ sedan instruktionerna på färgburken för att fixera färgen. Nu är kuddarna klara att användas.

  Måla på kuddar
  Måla på kuddar