Måla pinnstol – så gör du, steg för steg

Har du gamla pinnstolar hemma som behöver målas? Nedan visar vi hur du går tillväga steg-för-steg för att ge dina äldre stolar lite kärlek med ny färg!

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
2h

Steg för steg

 1. 1
  Rengör
 2. 2
  Slipa
 3. 3
  Grundmåla
 4. 4
  Spackla
 5. 5
  Täckmåla
 6. 6
  Klart!
 1. 1

  Rengör

  Innan du sätter igång att måla din stol – börja med att täcka över din arbetsyta med täckpapp för att skydda mot eventuellt färgstänk. Rengör sedan hela pinnstolen med hjälp av målartvätt och en mikrofiberduk, detta hjälper till att få bort all smuts och fett från stolen innan du målar.

  Sprayflaska med möbeltvätt för att rengöra stol inför målning
  Torkar av målartvätt med Anzas grova mikrofiberduk på en pinnstol

  Tänk på!

  Rengör extra noga vid den övre delen på stolsryggen. Denna del tar man mest på, vilket kan innebära mer smuts och fett än övriga ytor.
  Grov mikrofiberduk
  Torkar av målartvätt med Anzas mikrofiberduk på stolsryggen
 2. 2

  Slipa

  Efter att du har rengjort stolen ordentligt är det dags att slipa. Detta görs för att få ner ojämnheter och för att få färgen att fästa bättre när du ska måla din stol. Tänk dock på att inte slipa för djupt, då kan du skada ytan på stolen.

  Slipar pinnstol inför målning

  Tips!

  Använd ett mjukt och flexibelt slippapper så att du enkelt kommer runt pinnarna på stolsryggen.
  Slipar pinnarna på pinnstolen
  Slipar pinnarna på pinnstolen

  När du är klar med slipningen behöver du torka av allt slipdamm. Detta gör du bäst med hjälp av en mikrofiberduk. Duken ser till att du får upp allt damm och att du får en ren och fin yta inför grundmålningen.

  Torkar av slipdamm på en pinnstols sits med hjälp av Anzas mikrofiberduk
 3. 3

  Grundmåla

  Nu är det dags att börja grundmåla din stol, detta gör att din färg och eventuellt spackel fäster ordentligt.

  Börja med att måla stolsbenen så att du enkelt kan vända på stolen när du är klar, måla därefter stolsryggen och till sist själva sitsen. Använd en mindre lackpensel på de mindre ytorna och en större på exempelvis stolsitsen. Du kan även använda en miniroller om du vill snabba på processen.

  Tips!

  Se till att du alltid målar klart en detalj i taget och inte målar lite överallt. Börja exempelvis med att måla klart en pinne på stolsryggen, innan du går vidare till nästa.
  Grundmålning med Elite Lackpensel på en pinnstol
  Grundmålning av ryggstöd på pinnstol med en Elite Lackpensel
 4. 4

  Spackla

  Om din pinnstol har urgröpningar, håligheter eller sprickor ska du se till att spackla igen dessa med hjälp av en japanspackel innan du börjar måla. Efter spacklingen behöver du slipa ännu en omgång och torka av allt slipdamm med en mikrofiberduk. Har du använt mycket spackel bör du grundmåla med ytterligare ett lager.

  Hand som brer ut spackel på pinnstolen med hjälp av en japanspackel
  Man håller i två japanspacklar med spackel på
 5. 5

  Täckmåla

  Efter att du är klar med förarbetet är det dags att börja måla din pinnstol på riktigt! Använd din valda kulor och precis som när du grundmålade, börja med att vända upp och ner på stolen och måla ben och undersida. Använd en Platinum Precision-pensel till ben och eventuella svåråtkomliga detaljer, och en lackpensel till de mer flata ytorna. När du är klar vänder du upp stolen igen.

  Målar stolsben på en pinnstol med en precisionspensel

  Måla sedan stolsryggen

  När du målat nedre delen av stolen ska du gå vidare till stolsryggen. Använd Platinum Precision-penseln till stolsryggens pinnar, och för att komma åt mellan respektive pinne på den övre delen av stolsryggen. Använd sedan lackpenseln för att måla den övre, flata delen på stolsryggen.

  Använder Precisionspensel för att måla mellan pinnarna på en pinnstol
  Målar ryggstöd på en pinnstol med en Precisionspensel
  Målar stolsrygg på en pinnstol med en Elite Lackpensel

  Avsluta med att måla stolsitsen

  När du målat övriga delar av stolen ska du avsluta med själva sitsen. Börja med att måla kanterna runtom själva stolsitsen. Måla därefter mellanrummen mellan pinnarna med hjälp av en snedställd lackpensel för ett enklare komma åt. Avsluta sedan med att måla klart resterande yta på sitsen. Låt sedan stolen torka.

  Målar längs pinnarna på stolsryggen med hjälp av en snedställd Platinum Lackpensel

  Tips!

  Börja med att lägga på lite flödigare med färg och fördela jämnt ut över ytan. Avsluta sedan med ett så långt penseldrag som möjligt för att få en slät yta utan isättningsmärken.
  Målar stolsitsen på en pinnstol med en snedställd Platinum Lackpensel
  Drar ut färgen med en Platinum Snedställd Lackpensel på en pinnstol

  Om det uppkommer rinningar när du målar din stol

  Om du råkar ut för rinningar ska du se till att släta ut dessa med ett långt penseldrag så fort som möjligt, innan färgen har hunnit börja torka. Om färgen torkat behöver du slipa ner rinningarna och måla ännu ett lager.

  Rinningar på en målad pinnstol
  Slätar ut rinningar på en nymålad pinnstol

  Måla ytterligare ett lager

  När stolen torkat målar du ett lager till på samma sätt som tidigare. Låt sedan färgen torka, och du är redo att provsitta dina nya stolar!

  Tips!

  Vår Platinum Precision-pensel kommer med en förvaringsask som ser till att färgen i penseln håller sig fuktig i upp till 72 timmar. Perfekt medan du väntar på andra strykningen!
  Platinum precision 15 mm
  Platinum Precision pensel i sitt fodral som gör att penseln inte torkar ut
 6. 6

  Klart!

  Resultatbild av den målade pinnstolen
  Inzoomad bild på färdigt resultat på målad pinnstol