Måla byrå – så gör du, steg för steg

Spela instruktionsfilm

Loppmarknader och auktionssidor är fulla av gamla byråer och andra möbler som kan lyfta ett hem. Vissa möbler kan ha stått en längre tid och kanske behöver lite kärlek och en uppdatering för att platsa i ett modernt hem. Många av dem bara ett måleriprojekt bort från att bli rummets snyggaste och mest personliga detalj. I denna film visar vi hur du enkelt kan ge din möbel en fullständig renässans genom att måla den randig.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
4 dagar

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Måla
 3. 3
  Skapa mönster
 1. 1

  Förarbete

  Japanspackel

  En japanspackel är en liten flexibel spackel som finns i flera olika bredder. Perfekt för att spackla mindre hål och ojämnheter.
  japanspackel

  Skydda

  Innan du börjar måla din byrå är det viktigt med ett gott förarbete för att få bästa möjliga slutresultat. Men innan du sätter igång, se till att du har gott om plats där du ska måla och lägg ut täckpapp för att skydda golvet mot eventuellt färgstänk.

  Tvätta

  Börja sedan med att tvätta bort smuts och fläckar. Dessa kan annars blöda igenom färgen.

  Tvätta byrå inför målning

  Spackla

  Om du upptäcker hack och repor i byrån ska du se till att spackla över dessa med hjälp av en japanspackel. Låt det sedan torka.

  Spacklar ojämnheter inför målning av byrå

  Slipa

  Slipa därefter hela byrån och tillhörande lådor med slippapper. Detta gör man för att färgen fäster bättre på en yta som är uppruggad istället för en som är helt slät. Torka sedan bort slipdammet med en trasa eller mikrofiberduk.

  Slipar byrå inför målning
  Slipar byrålådor inför målning
  Torkar av slipdamm från byrå med en mikrofiberduk
 2. 2

  Måla

  Grundmåla

  Nu är det dags att börja måla din byrå! Börja med att grundmåla, det gör att färgen fäster bättre och håller längre. Använd en lackpensel till att måla detaljer och en roller till stora ytor.

  Tänk på att ta ut lådorna ur byrån när du målar, så att du kommer åt överallt. Du kan även fästa skruvar eller spikar på undersidan av byråns ben för att göra det enklare att måla runt dem.

  Skruvar i skruv i byråns ben för att underlätta vid målning
  Skruvar i skruv i byråns ben för att underlätta vid målning

  Täckmåla

  Måla nu hela byrån i i din valda kulör. Börja med att måla längs kanterna med en pensel och fyll sedan i de större ytorna med en roller. När första lagret av färg har torkat kan du måla ett lager till.

  Tips!

  Anzas Platinumserie ger byrån en riktigt fin yta. Penslarna tar upp mycket färg och har extra fin borst i toppen för att ge en riktigt fin finish.
  Platinum snedställd lackpensel syntetborst dörr snickerier
  Häll upp färg i rollertråg för måla byrå
 3. 3

  Skapa mönster

  Om du vill vara lite mer kreativ kan du måla egna mönster på byrån med hjälp av maskeringstejp. Använd en tejp för inomhusbruk som ger extra skarpa kanter. För att få riktigt raka linjer kan du ta hjälp av en tumstock eller linjal.

  Efter att du har skapat ditt mönster på byrån och/eller lådorna är det dags att måla igen. Använd en annan färg än den du målat byrån i och måla mellan eller över maskeringstejpen, beroende på vilket mönster du skapat. Låt färgen torka och måla sedan ett lager till.

  Ta sedan bort maskeringstejpen innan färgen torkat helt. Klart!

  Måla byrå

  Vill du ha mer inspiration? Se vår guide: Måla om byrå – Fronta med nya färger