Måla köksluckor – så gör du, steg för steg

Spela instruktionsfilm

Behöver du fräscha upp dina köksluckor? Några penseldrag förändrar utseendet på hela köket. Så här gör du för att måla köksluckorna på ett smart sätt, med bästa möjliga resultat.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
3 dagar

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Grundmålning
 3. 3
  Måla med din valda kulör
 4. 4
  Fortsätt fräscha upp köket
 1. 1

  Förarbete

  Skruva bort beslag

  Det första steget för att måla köksluckor är att skruva av beslag och handtag från köksluckorna för att du ska kunna arbeta med dem fritt.

  Tvätta

  Därefter är det dags att rengöra köksluckorna från smuts och fett. Använd en mikrofiberduk tillsammans med lämpligt rengöringsmedel och rengör luckorna noggrant. Färgen fäster som bäst på en ren yta.

  Slipa

  Slipa

  Efter att du har rengjort köksluckorna är det dags att slipa ytan matt. Färgen fäster bättre om ytan är uppruggad istället för helt slät. Använd en torr mikrofiberduk eller trasa för att torka bort slipdammet.

 2. 2

  Grundmålning

  Grundmåla luckorna med grundfärg. Om luckorna är släta rekommenderar vi att man använder en miniroller. Till köksluckor med ramar kan det vara bra att kombinera både pensel och roller.

  Låt färgen torka.

  Måla köksluckor
 3. 3

  Måla med din valda kulör

  Nu är det dags att använda din valda kulör och börja täckmåla köksluckorna.

  Precis som med grundmålningen är det allra bäst att använda sig av en miniroller till de större ytorna. Men till kanter, detaljer och mer svåråtkomliga ytor rekommenderar vi att du använder dig av en pensel. Måla två strykningar och låt färgen torka emellan.

  Tips!

  Anzas Platinumserie ger en riktigt fin yta. Penslarna tar upp mycket färg och har extra fin borst i toppen för att ge en riktigt fin finish.
  Platinum snedställd lackpensel syntetborst dörr snickerier
  Snedställd platinum pensel
 4. 4

  Fortsätt fräscha upp köket

  Vill du lära dig att slipa och olja in din köksbänk också kan du läsa vår guide Olja bänkskiva – så gör du, steg för steg.

  olja bänkskiva