Olja bänkskiva – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Vill du göra köksarbetet roligare? Slipa och olja bänkskivan, så blir den snabbt och enkelt som ny. Vår film och guide visar dig vägen till ett perfekt, skinande resultat. Lycka till med projektet!

Svårighetsgrad
Lätt
Tidsåtgång
1h

Steg för steg

 1. 1
  Rengör
 2. 2
  Slipa ytan
 3. 3
  Olja
 1. 1

  Rengör

  För ett bra slutresultat är det viktigt att bänkskivan är riktigt ren. Tvätta av den noga med grov mikrofiberduk och rengöringsmedel som är anpassat för trä.

 2. 2

  Slipa ytan

  Om bänkskivan redan är behandlad med lack eller olja kan du slipa bort den med ett grovt slippapper som har kornstorlek 120.

  Slipa obehandlad bänkskiva med slippapper som har kornstorlek 180. Vill du ha ännu finare struktur på ytan kan du avsluta med ett slippapper som har kornstorlek 240.

  Torka bort slipdammet med en torr mikrofiberduk när du fått den struktur du vill ha. Mikrofiberduken är en väldigt mångsidig produkt, läs mer om dess användningsområden här.
 3. 3

  Olja

  Nu är det dags att börja olja in din bänkskiva. Det allra smidigaste är att stryka ut oljan med hjälp av en miniroller. Häll upp oljan i ett mindre färgtråg först så går det lättare. Om du hellre vill använda dig av en pensel så kan vi istället rekommendera en Elite lackpensel som passar bra till oljor. Låt oljan torka in ordentligt i bänkskivan och torka sedan bort överflödig olja som inte träet har sugit upp.

  Olja andra gången.

  Innan du oljar bänkskivan en andra gång är det bra att slipa bänkskivan för att få bort eventuell fiberresning och dammkorn. Och precis som förra gången är det bra att torka bort slipdammet med mikrofiberduk eller en trasa.
  När du ska olja kan du använda dig av samma metod som tidigare. Och glöm inte bort att torka bort eventuell överflödig olja.
  Efter att all överflödig olja har torkats bort från din bänkskiva är du nu helt färdig med ditt projekt och kan njuta av en blank och fin bänkskiva i ditt kök.
  olja bänkskiva

  Tips!

  Lägg den oljiga trasan i en burk med vatten efter användning för att förhindra självantändning.
  tips trasa