Spela upp film

Tapetsera – så gör du, steg för steg

Tapetsera – steg för steg

En ny tapet ger färg och liv åt rummet, och gör mycket för helhetsintrycket. Följ våra tre steg så blir tapetseringen enklare och du får ett perfekt resultat.
 • Svårhetsgrad: Medel
 • Årstid: Året om

  Steg för steg

 1. 1

  Förarbete

  Tapetrivare libell
  Börja med att täcka golvet med täckpapp som du fäster med maskeringstejp för att inte råka spilla tapetklister på golvet. Därefter mäter du ut och skär till våderna. Mät höjden i varje hörn av rummet för att vara säker på att tapeten räcker. Lägg till cirka tio centimeter också på varje tapet så undviker du att någon våd blir för kort. Därefter river du av tapeterna med tapetavrivare för att få riktigt skarpa kanter på tapeten.
  Tips!
  Underlaget ska vara helt slätt och rent om finishen ska bli så bra som möjligt. Men hur ser din vägg ut? Titta på någon av våra filmer Spackla gipsvägg, Bredspackla vägg eller Spackla tapetserad vägg om du behöver förbereda väggen också.
 2. 2

  Tapetsering

  tapetverktyg
  Rulla upp tapetlimmet på väggen med en roller för att få till ett så jämt lager lim som möjligt. För lister och dörr-/fönsterfoder kan du använda dig av en pensel för att komma åt så bra som möjligt. Fäst tapetvåden lätt upptill; har du taklist låter du våden sticka upp ett par centimeter över listen. Vinkla våden så att den blir lodrätt med hjälp av tapetlod eller vattenpass.

  Fäst och släta ut våden med hjälp av ett tapetverktyg. Börja uppifrån och jobba nedåt. Skär av våderna med tapetkniv runt fönster, dörrar, golv och tak. Se till att du har ett vasst blad fär annars kan kanten trasas sönder. Torka också bort eventuella limrester längs listerna med en blöt svamp.

  Non-woven

  Tänk på att non-woven tapeter sätts upp kant i kant men papperstapeter ska överlappa ca 4 mm för att resultatet ska bli bra.
  tapetskärkloss
 3. 3

  Tapetsera hörn

  För att tapeterna inte ska sitta snett när du passerat ett hörn mäter du avståndet från hörnet till den våd du satt innan ”hörnvåden”. Mät både vid tak och golv. Lägg dessutom till en centimeter på det största måttet och markera detta på nästa våd också. Skär våden på längden med hjälp av tapetkloss och tapetlinjal. Spara remsan som blir över.

  tapetsera hörn

  Stryk lim på väggen. Sätt våden kant i kant och tryck fast den hela vägen ner innan du slätar ut den med tapetverktyget mot hörnet. Se till att den sitter ordentligt i hörnet. Om du tapetserar med en papperstapet ska skarven tryckas till med en tapetskarvrulle. Håll också rullen ren så att inget lim sprids ut på tapeten.

  Sätt nu den andra remsan i lod med överlapp men så nära innerhörnet som möjligt. Stryk fast våden med tapetverktyget och skär bort överbliven tapet. Vidare fortsätter du på precis samma sätt genom hela rummet.
Hjälp!

Frågor och svar

 • Kan man måla när det är soligt ute?
  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt. Då skyddar färgen inte som avsett. Detta är särskilt viktigt när du grundar med oljefärg som ska hinna tränga in i träet innan den torkar. Du kan dessutom utsätta dig för onödigt mycket ångor av lösningsmedel. Detta gäller framför allt gammaldags linoljefärg och ibland linoljeburen alkydfärg.
 • Behöver man grundolja fasaden?
  Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja.
 • Behöver man skrapa fasaden innan målning?
  För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg. Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.
 • Hur tvättar man en träfasad?
  För att göra fasaden ren från smuts, mögel och flagnande färg behöver du tvätta med målar- eller mögeltvätt. Skrapa sedan bort löst sittande färg med en färgskrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Tips! Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt.
 • Vilka måleriverktyg behöver jag för att måla fasaden?
  En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel. Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare. Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.
 • Kan man olja terrassen när det är soligt ute?
  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
 • Ska man torka bort överflödig olja när man oljar terrassen?
  Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
 • Vad ska man använda för färg till fönster?
  Fönster är sämre isolerade än andra delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av temperaturskillnader ute och inne. Därför är det viktigt att måla fönstrets utsida med en utomhusfärg och insidan med inomhusfärg för fönster. Följ alltid din färghandlares rekommendationer. Det är viktigt att fönstren är ordentligt grundade även utvändigt med penetrerande grundolja under färgen. Låt grundoljan ”dra” i max 30 - 60 minuter innan övermålning med grundfärg.
 • Hur förbereder man utemöblerna för målning/oljning?
  Alla ytor som ska oljas eller målas ska först rengöras med målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten. Gammal, flagnande färg skrapas bort. I vinklar och hörn kan du använda en liten trekantsskrapa, på större ytor en större färgskrapa. Slipa sedan av ytorna med ett slippapper för att få bort eventuell fiberresning och ojämnheter.
 • Hur målar man utemöbler?
  Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä innehåller mögelhämmande tillsatser som gör den olämplig att måla på direkt. Först efter ett år kan den målas över med täckande färg eller lasyr. Obehandlat trä som ska täckmålas ska först impregneras med vanlig grundolja. Slipa sedan med fint slippapper innan du målar vidare med täckande utomhusfärg. Måla kanter och detaljer först. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt. För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Det syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ner penseln i våt färg.
 • Hur vet man att det är dags att måla om fönstren?
  Kontrollera fönstren varje år. Ser du sprickor i kitt och färg i fönsterbågarnas bottenstycke så är det tecken på att det är dags att måla om. Det är där fönstren är känsligast. Är fönstret bra i övrigt kan det räcka med att måla bottenstycket och ca 20 cm upp på sidorna. Men tänk på att även om du bara ska måla bottenstycket så ska det göras grundligt.