Mönsterpassning av tapet – så gör du, steg för steg

Se instruktionsfilm

När du tapetserar med mönstrade tapeter måste du mönsterpassa varje tapetvåd för att resultatet ska bli bra. Vår guide visar hur du gör för att lyckas.

Svårighetsgrad
Medel

Steg för steg

 1. 1
  Mönsterpassa
 2. 2
  Stryk fast
 3. 3
  Skära av
 4. 4
  Torka av
 1. 1

  Mönsterpassa

  Mönsterhöjd på tapetrulle

  Börja med att ta reda på mönsterhöjden. Den finns angiven på tapetrullen. Mönsterhöjden visar hur ofta mönstret återupprepas. Ju högre mönsterhöjd, desto mer spill får du räkna med.

  Mönsterpassning tapet

  Stryk lim på väggen med roller som är anpassad för tapetlim. Dra sen upp våden tills mönsterpassningen stämmer med föregående våd. Tryck lite lätt med handen för att fästa våden och skjut den till rätt mönsterhöjd.

 2. 2

  Stryk fast

  tapetsera_anza_tapetverktyg

  Använd tapetverktyget för att stryka fast tapeten och för att få bort luftbubblor. Börja på mitten och stryk ut mot kanterna.

 3. 3

  Skära av

  Tips!

  Tänk på att ofta byta blad i tapetkniven för att få skarpa snitt. Med vår tapetkniv ingår 10 st blad så att du alltid kan ha ett vasst blad nära till hands.
  Tapetkniv med hölster
  tapetsera_anza_tapetkniv

  Skär av tapeten med tapetkniv längs golv- och taklist. Tänk på att använda vassa blad för att inte riva sönder tapeten.

 4. 4

  Torka av

  Tvätta tapet med svamp

  Torka bort limrester från tapet och lister med en blöt svamp. Använd rikligt med vatten för att undvika flammiga väggar. Gör likadant efter varje våd. Fortsätt på samma sätt i resten av rummet.