Tapetsera på tapet – fyra smarta tips

Noggrann planering och ett bra förarbete behövs alltid vid tapetseringen – inte minst om du ska tapetsera på befintlig tapet. Här har vi samlat några konkreta tips som hjälper dig att få bra resultat.

 1. Behöver jag riva bort gammal tapet eller räcker det att spackla över ojämnheter och kanter?

  Känn lite i skarvarna hur hårt den gamla tapeten sitter. Du bör grundmåla med tapetgrund för en bra yta för spackling och tapetsering – sen beror det även på vilken tapet som sitter på väggen.

  En non woven-tapet sätts kant i kant och ger inga skarvar. Är det en papperstapet med överlappande kanter måste man ”hyvla” av skarvarna och sedan spackla så att det blir jämt. Vissa tapettyper, exempelvis vinyltapet och strukturvinyl, är spaltbara så att det översta lagret kan rivas bort om tapeten har struktur

 2. Jag vill tapetsera en fondvägg ovanpå en målad tapet. Hur gör jag?

  Börja med att spackla eventuella ojämnheter samt slipa och måla så att väggen är helt slät när du tapetserar. Vissa tapetleverantörer förutsätter att ytorna som ska tapetseras först målas med en kulör som liknar tapeten. Då minskar risken för att den målade ytan lyser igenom tapeten. Ytan skall vara jämn och i samma kulör, vilket är extra viktigt på väggar med släpljus.

  Sparmåla?

  Rita alla markeringar med blyertspenna. Om du använder bläckpenna finns det risk för att markeringarna syns genom tapeten.
 3. Hur gör jag för att tapetsera ovanpå en strukturtapet?

  Om tapeten inte är målad tidigare bör den vara spaltbar. Då kan du riva av det översta strukturlagret på tapeten. Sedan behöver du grunda med tapetgrund, spackla ojämnheter, slipa samt grundmåla eller förlimma innan du tapetserar. Tänk på att vissa tapetleverantörer förutsätter att underlaget målas innan tapetsering.

 4. Jag vill tapetsera om med en ljusare tapet, men behöver först ta bort en fettfläck på den befintliga tapeten. Hur gör jag?

  Tvätta noggrant med målartvätt för att lösa upp fettfläcken. Grundmåla sedan fläcken med spärrgrund för att hindra ytterligare genomslag. Välj gärna en vattenbaserad spärrgrund. Tänk på att vissa tapetleverantörer förutsätter att underlaget målas innan tapetsering.