Tapetsera runt fönster – så gör du, steg för steg

Att tapetsera runt fönster och dörrar är inte särskilt svårt, men kräver ett särskilt arbetssätt. Vår guide hjälper dig att göra jobbet stegvis för ett bra resultat.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
1 dag

Steg för steg

 1. 1
  Limma och mönsterpassa
 2. 2
  Sätt upp tapeten
 3. 3
  Klippa
 1. 1

  Limma och mönsterpassa

  Lägg på lim med en pensel på ytan som ska tapetseras, och även en bit ut på fönster- eller dörrfodret. Då täcker tapeten eventuella glipor.

  Limma tapet vid fönster

  Dra upp tapetvåden till rätt position. Mönsterpassa mot föregående våd om du använder mönstrad tapet. Vill du veta mer om mönsterpassning? Läs vår guide: Mönsterpassning av tapet

 2. 2

  Sätt upp tapeten

  Tryck fast tapeten lite lätt med tapetverktyget mot sidan av fönstret- eller dörrlisten. Klipp sedan ett snitt mot fönsterfodrets hörn med saxen, för att minska spänningar i tapeten.

  Tapet_klipp
 3. 3

  Klippa

  Tips!

  Tänk på att ofta byta blad i tapetkniven för att få skarpa snitt. Med vår tapetkniv ingår 10 st blad så att du alltid kan ha ett vasst blad nära till hands.
  Tapetkniv med hölster

  Stryk sen fast tapeten mot den undre och övre fönsterlisten och stryk ut eventuella luftbubblor. Skär av tapeten mot listerna med en tapetkniv.

  Gör på samma sätt när du tapetserar runt dörrfoder. Läs mer om tapetsering i vår guide: Tapetsering – så gör du, steg för steg

   

  Tapetverktyg för att fästa i hörn och längs lister
  Skär fönster vid tapetsering