Spela upp film

Tapetsera – så gör du, steg för steg

Vägen till ett lyckat resultat

En ny tapet ger färg och liv åt rummet och har stor betydelse för helhetsintrycket. Vår guide hjälper dig att göra jobbet på rätt sätt och få ett resultat som du blir nöjd med, oavsett om du använder papperstapet eller non woven/EasyUp-tapet.

 • Svårhetsgrad: Medel
 • Årstid: Året om

  Steg för steg

 1. 1

  Förarbete

  Börja med att lägga ut täckpapp på golvet för att skydda mot tapetklister. Ta bort alla strömbrytare och eluttag med en skruvmejsel.

  Kontrollera vilket av rummets hörn som är det minst synliga, och börja eller avsluta tapetseringen där. Det är särskilt viktigt om du använder en mönstrad tapet.

  Mät tapetrullens bredd med en tumstock och minska därefter måttet med en centimeter, eftersom den första tapetvåden ska överlappa hörnet. Markera måttet på väggen med en blyertspenna.

  Mät tapetrulle

  Loda alltid den första tapetvåden på varje vägg, så att alla våder hamnar rakt även om väggen lutar. Använd vattenpass och rita en lodlinje mitt på väggen med blyertspenna.

  Loda vägg med vattenpass
  Tips! Rita alla markeringar med blyertspenna. Om du använder bläckpenna finns det risk för att markeringarna syns genom tapeten.
 2. 2

  Tapetsering

  Nu är det dags att börja tapetsera. Stryk lim på väggen med roller som är anpassad för tapetlim – då får du rätt mängd lim på väggen. Stryk ut limmet så att det täcker en lite större yta än vådens bredd. Använd en pensel nära lister och i hörn för maximal precision.

  Limma tapetlim med roller

  Fäst den första tapetvåden löst, längs med lodlinjen på väggen. Kom ihåg att tapeten ska överlappa hörnet med 1 cm.

  fäst tapetvåd

  Stryk fast tapeten med tapetverktyget, så att den sitter ordentligt och inte får några blåsor. Börja på mitten och stryk ut mot kanterna. Tänk på att trycka till ordentligt i hörnet.

  stryk fast tapetvåd

  Skär av tapeten längs golv- och taklist med en tapetkniv. Se till att använda vassa blad för att inte riva sönder tapeten.

  Skär tapet

  Torka bort limrester från tapet och lister med en blöt svamp. Använd rikligt med vatten för att undvika flammiga väggar. Gör likadant efter varje våd.

  Tvätta tapet med svamp
 3. 3

  Mönsterpassning

  Använder du mönstrad tapet? Då är det viktigt att tänka på mönsterpassningen, vilket kräver en annan arbetsmetod jämfört med tapet utan mönster. Läs vår guide Mönsterpassning av tapet – så gör du, steg för steg.

  Mönsterpassning tapet
 4. 4

  Tapetsera hörn

  När du kommer till ett hörn krävs en speciell teknik. För att hörnet ska bli stabilt och inte spricka måste tapeten överlappa hörnet med 1 cm. Det innebär att du behöver skära till en våd i två delar. Läs vår guide Tapetsera i hörn – så gör du, steg för steg.

  Mät hörn tapet
 5. 5

  Tapetsera vid fönster och dörrar

  När du tapetserar vid fönster ska du limma en bit ut på fönsterfodret, så att tapeten täcker eventuella glipor.

  Limma tapet vid fönster

  Dra upp tapetvåden och mönsterpassa mot föregående våd om du använder mönstrad tapet.

  Fäst tapet vid fönster

  Stryk fast tapeten mot sidan av fönsterlisten och skär av med tapetkniven. Klipp ett snitt mot fönsterfodrets hörn med tapetsaxen för att minska spänningar i tapeten. Stryk fast tapeten på den undre och övre fönsterlisten. Gör på samma sätt när du tapetserar runt dörrfoder.

Hjälp!

Frågor och svar

 • Kan man måla när det är soligt ute?
  Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt. Då skyddar färgen inte som avsett. Detta är särskilt viktigt när du grundar med oljefärg som ska hinna tränga in i träet innan den torkar. Du kan dessutom utsätta dig för onödigt mycket ångor av lösningsmedel. Detta gäller framför allt gammaldags linoljefärg och ibland linoljeburen alkydfärg.
 • Behöver man grundolja fasaden?
  Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja.
 • Behöver man skrapa fasaden innan målning?
  För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg. Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.
 • Hur tvättar man en träfasad?
  För att göra fasaden ren från smuts, mögel och flagnande färg behöver du tvätta med målar- eller mögeltvätt. Skrapa sedan bort löst sittande färg med en färgskrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut. Tips! Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt.
 • Vilka måleriverktyg behöver jag för att måla fasaden?
  En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel. Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare. Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.
 • Kan man olja terrassen när det är soligt ute?
  Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
 • Ska man torka bort överflödig olja när man oljar terrassen?
  Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
 • Vad ska man använda för färg till fönster?
  Fönster är sämre isolerade än andra delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av temperaturskillnader ute och inne. Därför är det viktigt att måla fönstrets utsida med en utomhusfärg och insidan med inomhusfärg för fönster. Följ alltid din färghandlares rekommendationer. Det är viktigt att fönstren är ordentligt grundade även utvändigt med penetrerande grundolja under färgen. Låt grundoljan ”dra” i max 30 - 60 minuter innan övermålning med grundfärg.
 • Hur förbereder man utemöblerna för målning/oljning?
  Alla ytor som ska oljas eller målas ska först rengöras med målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten. Gammal, flagnande färg skrapas bort. I vinklar och hörn kan du använda en liten trekantsskrapa, på större ytor en större färgskrapa. Slipa sedan av ytorna med ett slippapper för att få bort eventuell fiberresning och ojämnheter.
 • Hur målar man utemöbler?
  Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä innehåller mögelhämmande tillsatser som gör den olämplig att måla på direkt. Först efter ett år kan den målas över med täckande färg eller lasyr. Obehandlat trä som ska täckmålas ska först impregneras med vanlig grundolja. Slipa sedan med fint slippapper innan du målar vidare med täckande utomhusfärg. Måla kanter och detaljer först. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt. För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Det syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ner penseln i våt färg.
 • Hur vet man att det är dags att måla om fönstren?
  Kontrollera fönstren varje år. Ser du sprickor i kitt och färg i fönsterbågarnas bottenstycke så är det tecken på att det är dags att måla om. Det är där fönstren är känsligast. Är fönstret bra i övrigt kan det räcka med att måla bottenstycket och ca 20 cm upp på sidorna. Men tänk på att även om du bara ska måla bottenstycket så ska det göras grundligt.