Måla över tapeten

Innan du börjar bör du dock kontrollera vilken typ av tapet du har. Det har nämligen betydelse för förarbetet.

  Ett bra förarbete

  – I stort sett alla måleriarbeten är beroende av ett bra förarbete om du vill ha ett snyggt slutresultat. Att måla över en tapetserad vägg är inget undantag.
  Det säger Magnus Warén, målarproffs på Anza. Hans inledande tips är att först kontrollera väggen och ta bort eventuellt damm. Riv bort hela tapeten om den sitter dåligt för att inte riskera luftbubblor när du målar.
  – En viktig fråga att ställa sig är vilken tapet som sitter på väggen. Olika tapettyper kräver olika förarbeten, säger Magnus.

  Här har vi fokuserat på några av de vanligaste tapetvarianterna.

  Måla över vinyltapet

  Om tapeten sitter bra och saknar ojämnheter, tvättar du först väggen med målartvätt. Måla sedan två gånger och arbetet är klart.

  Måla över vinyltapet med struktur

  Vill du ha kvar strukturen? Då är det bara att måla direkt över tapeten. Annars river du ner skiktet med struktur så att bara den underliggande papperstapeten blir kvar. Se till att den sitter bra och grundmåla med tapetgrund eller liknande produkt. De finns i olika varianter hos de flesta färgleverantörerna och är avsedda att binda upp ytan innan väggfärg stryks på. Eventuella blåsor som uppstår försvinner som regel när färgen torkar. Om inte – skär bort dem, spackla och måla de lagade ytorna med tapetgrund. Måla sedan hela väggen 1-2 gånger med väggfärg.

  Måla över textilväv

  Kontrollera att tapeten sitter fast och grundmåla med tapetgrund. Måla sedan med väggfärg 1-2 gånger.

  Måla över papperstapet

  Sitter tapeten bra börjar du med att grundmåla med tapetgrund eller liknande produkt. Eventuella blåsor som uppstår försvinner som regel när färgen torkar. Om inte – skär bort dem, spackla och måla de lagade ytorna med tapetgrund. Gör sedan 1-2 slutstrykningar med väggfärgen.

  Måla över non woven-tapet

  Non woven är en något tjockare tapet än papperstapet, men målas på samma sätt (se ovan).