Måla adventssljusstake – så gör du, steg för steg

Har du rensat förrådet hemma och hittat gamla adventssljustakar i trä som kanske inte riktigt matchar färgerna i ditt hem? Med lite ny färg kan du få de att se nya och trendiga ut igen. Vi visar hur du gör steg för steg.

Steg för steg

 1. 1
  Förarbete
 2. 2
  Maskera
 3. 3
  Grundmåla
 4. 4
  Täckmåla
 5. 5
  Klart!
 1. 1

  Förarbete

  Innan du sätter igång, se till att täcka över exempelvis bordet som du ska arbeta vid. Se sedan till att din adventsljusstake är ren. Använd en mikrofiberduk och torka av staken. Har din adventsljusstake mycket fettfläckar eller liknande kan du med fördel även använda en målartvätt.

  Rengöring av adventssljusstake innan målning

  Slipa sedan all yta som ska målas på adventsljusstaken med ett slippapper, P120 brukar vara lagom. Detta gör du för att rugga upp ytan lätt, så att färgen fäster bättre. Torka sedan av slipdammet med mikrofiberduken.

  Slipning av ljusstake för att få färgen att fästa bättre
  Torka bort slipdamm med hjälp av mikrofiberduken
 2. 2

  Maskera

  Sen är det dags att maskera de ytor som inte ska målas, så som ljusen och sladden. Maskera gärna hela ljusen om du vill vara säker på att inte få något färgstänk på dessa.

  Drar ut maskeringstejp från rullen
  Maskerar sladden på ljusstaken
  Maskerar ljusen på adventsljusstaken
 3. 3

  Grundmåla

  Sen är det dags att börja måla! Börja med ett lager häftgrund. Använd en snedställd lackpensel på de större, flata ytorna och vår precisionspensel vid detaljer. Låt sedan torka.

  Grundmålning med häftgrund på adventsljusstake
  Grundmålning med häftgrund på adventsljusstake
 4. 4

  Täckmåla

  Sen är det dags att börja måla om din adventsljusstake i en kulör du gillar! Använd snickerifärg och precis som innan, måla med en snedställd lackpensel på de större ytorna och en precisionspensel vid detaljer.

  Måla adventsljusstake i furu i ny kulör

  Låt sedan torka och måla ytterligare ett lager. När du är klar tar du bort maskeringstejpen innan färgen hunnit torka.

  Borttagning av maskeringstejp innan färgen hunnit torka
 5. 5

  Klart!

  Nu är du redo att njuta av din nya adventsljusstake! Vill du hitta mer inspiration på mindre projekt kan du kika här: Mindre projekt

  Ommålad adventsljusstake