Måla bord – så gör du, steg för steg

Har du fyndat ett gammalt bord på loppis som behöver målas om? Eller behöver köksbordet lite kärlek? Vi visar nedan i vår guide hur du målar om gamla bord för att få det bästa slutresultatet.

Steg för steg

 1. 1
  Rengör
 2. 2
  Skrapa
 3. 3
  Slipa
 4. 4
  Grundmåla
 5. 5
  Spackla
 6. 6
  Grundmåla
 7. 7
  Täckmåla
 8. 8
  Klart!
 1. 1

  Rengör

  Innan du börjar måla ditt bord behöver du täcka över golvet med täckpapp, på så sätt skyddar du ditt golv mot eventuella färgstänk. Börja sedan med att rengöra ditt bord ordentligt med hjälp av målartvätt och en mikrofiberduk.

  Sprayar möbeltvätt på bord inför målning
  Rengör bord med hjälp av en mikrofiberduk inför målning
  Torkar av bord med hjälp av en mikrofiberduk inför målning
 2. 2

  Skrapa

  Skrapa bort grövre ojämnheter, löst sittande färg och eventuellt gamla färgrinningar så att du har en slät yta när du ska måla ditt bord. Du kan använda en klassisk färgskrapa om det är större ytor, eller vår lilla skrapa med hölster om du behöver komma åt i exempelvis olika hörn och vinklar.

  Skrapar bort färgrester på bord inför målning

  Tänk på!

  Tänk på att alltid skrapa i träets fiberriktning så att du inte repar och skadar ytan.
  Skrapar bort gamla färgrinningar från ett bord inför målning
  Skrapar bort gamla färgrinningar inför målning
  Skrapar bort löst åtsittande färg från ett bordsben
 3. 3

  Slipa

  När du rengjort ditt bord ordentligt är det dags att slipa. Detta görs för att få ner ojämnheter och för att få färgen att fästa bättre när det är dags att börja måla ditt bord. Tänk dock på att inte slipa för djupt, då kan du skada ytan.

  Slipar bord inför målning
  Slipar bordsben inför målning
  Slipning av bord

  När du har slipat alla ytor på ditt bord behöver du torka av allt slipdamm. Detta gör du bäst med hjälp av en mikrofiberduk. Duken ser till att du får upp allt damm och att du får en ren och fin yta inför grundmålningen.

  Torka av slipdamm med en mikrofiberduk
 4. 4

  Grundmåla

  Nu är det dags att börja grundmåla ditt bord. Detta gör du för att se till att kommande färg och spackel ska fästa ordentligt. Börja med att vända på ditt bord och måla bordsbenen, vänd sedan tillbaka bordet och måla bordsskivan.

  Använd en mindre lackpensel till de mindre ytorna, och en större till de bredare. Vill du snabba på processen kan du använda en miniroller till bordsbenen, och en midiroller till bordsskivan.

  Grundmålning av bord med en lackpensel
  Grundmålning av bordsben med Elite lackpensel
  Grundmålning av bord med en lackpensel
 5. 5

  Spackla

  Sen är det dags att spackla igen ojämnheter på bordet innan du sätter igång och målar. Använd en japanspackel och spackla igen alla sprickor, hål och andra ojämnheter du kan hitta på bordet.

  Spackling med japanspackling på ojämnheter i bordet
  Två japanspacklar med spackel på

  Har du ett äldre bord med lite större skador kan spacklet sjunka något när det torkar in. Då behöver du även komplettera med en bredspackling för att se till att få en riktigt jämn yta på bordsskivan. Använd en bred japanspackel och fördela spacklet jämnt från vänster till höger sida.

  Tips!

  Lägg trycket på din högra sida på japanspackeln och arbeta hela tiden från vänster till höger. Då ser du till att du inte får ränder i det du redan spacklat.
  japanspackel
  Bredspackling av bord med japanspackel

  Låt sedan spacklet torka och slipa sedan bordet ännu en gång. Torka sedan av slipdammet med en mikrofiberduk.

  Slipning av spackel innan målning av bord
 6. 6

  Grundmåla

  Har du behövt lägga på mycket spackel behöver du grundmåla ditt bord med ytterligare ett lager för att se till att färgen fäster ordentligt. Låt sedan torka.

  Grundmålning av bord
 7. 7

  Täckmåla

  När förarbetet är klart är det dags att börja täckmåla ditt bord. Börja med benen och arbeta dig uppåt. Se till att du målar klart en del i taget, så att du inte målar lite överallt. Använd precis som vid grundmålningen en mindre lackpensel eller miniroller till bordsbenen, och en större lackpensel eller midiroller till bordsskivan. Vill du använda en roller men få en mer handmålad känsla kan du efterstryka med en pensel.

  När färgen har torkat målar du ytterligare ett lager. Sen är du klar och kan njuta av ditt nymålade bord!

  Tips!

  Börja med att lägga på lite flödigare med färg och fördela jämnt ut över ytan. Avsluta sedan med ett så långt penseldrag som möjligt för att få en slät yta utan isättningsmärken.
  Täckmålning av bord med Elite lackpensel
 8. 8

  Klart!

  Målat sidobord