Växtvägg – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Oregano, salvia och andra smakrika växter sätts ofta i kryddlandet eller i krukor på fönsterbrädan. Tänk på höjden istället!

Med zinklådor och helmatt färg förvandlades en enkel träskiva till en fin kryddvägg perfekt att passa in på altanen eller balkongen.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
2h

Steg för steg

 1. 1
  Väggen som växer
 2. 2
  Förbered
 3. 3
  Måla
 4. 4
  Färdigställ
 1. 1

  Väggen som växer

  Merparten av alla kryddväxter är lättskötta, men för att de ska trivas bör väggen placeras i ett varmt och soligt läge. Kryddorna vi använde var citronmeliss, gräslök, rosmarin, oregano, salvia samt lavendel.

  Växtvägg - steg för steg

  Gott, nyttigt och väldoftande. Om trädgårdsytan är begränsad, eller om man bara vill ha ett lite annorlunda arrangemang, är en vägg med kryddor i flera våningar en både praktisk och vacker lösning.
  Växterna hamnar i blickfånget och blir ett grönskande inslag på exempelvis en vägg eller en spaljé. Dessutom blir det enkelt att klippa till de blad och grenar som behövs till matlagningen.

  Allt som behövs är färg, zinklådor, en träskiva, dubbelhäftande tejp och något att måla med.

 2. 2

  Förbered

  Växtvägg - steg för steg

  Efter att ha torkat av den obehandlade träskivan med en torr mikrofiberduk, använder du en roller för att måla den med vit grundfärg. Måla med en pensel i springorna för att täcka allt trä.

  Görs kryddväggen från grunden bör träet täckmålas en gång innan den sätts ihop för att undvika obehandlade springor när träet torkar.

  Växtvägg - steg för steg
 3. 3

  Måla

  När ytan torkat upprepas proceduren med två strykningar med svart murfärg. Det ger träet ett matt, griffeltavleliknande utseende.

  Växtvägg - steg för steg
 4. 4

  Färdigställ

  För att fästa zinklådorna enklast kan du använda dig av en stark dubbelhäftande tejp för utomhusbruk. Två långa remsor sätts horisontellt på baksidan av lådorna. De måttas sedan in och trycks fast på träskivan när den ligger ner.

  Väggen är nu färdig att hängas upp och fyllas med jord och växter.

  Växtvägg - steg för steg
  Växtvägg - steg för steg
  Växtvägg - steg för steg