Olja utemöbler – så gör du, steg för steg

Du har mycket att vinna på att vårda dina utemöbler. Lägg en stunds arbete när det är dags att ställa ut dem, så får du en träyta som är både fin och motståndskraftig.

Svårighetsgrad
Lätt
Tidsåtgång
2h

Tre viktigaste verktygen för projektet

Steg för steg

 1. 1
  Tvätta utemöblerna
 2. 2
  Slipa
 3. 3
  Olja utemöblerna
 1. 1

  Tvätta utemöblerna

  Börja med att tvätta utemöblerna med en tvättsvamp. Använd målartvätt eller alg- och mögeltvätt beroende på möbelns skick. Skölj med vatten och låt torka.

 2. 2

  Slipa

  Slipa sedan möbeln med slippapper eller slipkloss i samma riktning som träets ådring för att få bort fiberresning efter tvätten samt stickor och ojämnheter.

  Damma av med en torr mikrofiberduk.

 3. 3

  Olja utemöblerna

  Stryk nu på olja på utemöblerna med en pensel så att det tränger in ordentligt. Torka bort överflödig olja för att undvika ett fläckigt och kladdigt resultat. Ett bra tips för undersidan av bords- och stolsben, är att ställa dem på burklock med lite olja på och låta benen suga åt sig i ett dygn. På så sätt får du ett starkt skydd mot markfukt.

  Tips!

  Olja inte i direkt solsken. Då kan oljan torka innan den trängt in ordentligt. Kvällsarbete är inte heller att rekommendera, eftersom daggen riskerar att lägga sig på ytan innan den har torkat.
  olja utemöbler