Bord av obehandlat trä – så gör du, steg för steg

Spela upp film

Ta vara på några obehandlade brädor, låt penseln arbeta och skapa ett nytt målat bord. Resultatet – en färgstark matplats där guld möter drivved, som möter vitt och turkost.

Svårighetsgrad
Medel
Tidsåtgång
1h

Steg för steg

 1. 1
  Förbered
 2. 2
  Måla
 3. 3
  Färdigställ
 1. 1

  Förbered

  Innan träet laseras eller grundmålas måste ytan förberedas. Torka av varje bräda med en torr, grov mikrofiberduk som samlar upp både små och stora partiklar. Därefter delas de olika ytorna av med maskeringstejp som ger skarpa kanter mellan de olika kulörerna. En målarduk placeras på golvet vid arbetsplatsen för att skydda från färgstänk.

  Måla bord - steg för steg
 2. 2

  Måla

  Måla bord - steg för steg

  Börja med de ytor som ska laseras och arbeta genomgående med långa penseldrag. Avsluta sedan med ett långt drag för att få en jämn yta utan ränder och märken. Maskeringstejpen tas bort direkt och ytan får torka. Vanligtvis räcker det att lasera en gång, men ska ytan täckas lite extra kan två strykningar göras. Här används en Elite lackpensel som lämpar sig särskilt bra till just lasyr.

  Måla bord - steg för steg

  Grundmåla de ytor som ska täckmålas. Därefter gör två strykningar med täckfärg i de olika kulörerna innan tejpen plockas bort och allt får torka. Eftersom bordet ska stå utomhus används fönsterfärg som ger en mer tålig yta. Till täckmålningen används Platinum snedställd lackpensel för bästa precision och finish.

  Måla bord - steg för steg
 3. 3

  Färdigställ

  Brädorna läggs upp och ner och sätts ihop med skruvar i tvärgående reglar. Avslutningsvis sätts bordsskivan på två färdigmålade benbockar.

  Tips!

  När färgen har torkat kan bordet slipas med t.ex. en slipkloss om du vill ge det en väderbiten och rustik känsla. Detta bör dock endast göras om bordet kommer att stå skyddat i exempelvis ett uterum, eftersom slipningen gör bordet mindre beständigt mot väder och vind.
  Måla bord - steg för steg
  Måla bord - steg för steg